Fuglereservatet Trillen ved Høruphav på Sydals

Sydals

Sydals er blandt andet kendt for sine skønne strande, som er nogle af områdets dejligste.

Ved kysterne omkring Kegnæs og ved Drejet er vandet ofte roligt og indbyder til en svalende dukkert. Besøg blandt andet Sønderby Strand eller Østerby Strand.

Halvøen Kegnæs er forbundet til Als via en naturskabt landtange, der blev udbygget til en dæmning under Hertug Hans den Yngre. Når du kører mod Kegnæs, kommer der et skilt med Badestrand på venstre side – lige inden campingpladsen. Her fører en grusvej ned til den populære strand Kerneland, som med sin dejlige sandstrand hører til blandt de bedste strande i Sydøstjylland.

Oplev det rige fugleliv og besøg de mange naturskønne områder. På en klar dag kan du opleve en utrolig smuk udsigt fra Mintebjerg, over markerne og Hørup Hav til halvøen Kegnæs, der ligger og spejler sig i det klare vand. Naturreservatet Trillen er et skønt område ved Høruphav. Fra p-pladsen i skovbrynet kan du følge stranden til det bevoksede område, hvor du fra udkigstårnet kan studere fuglelivet. Fortsæt videre ad stranden og følg eventuelt stien tilbage gennem skoven.

Er du til fiskeriets glæder og ro, så finder du gode fiskepladser rundt om hele øen Als og det er altid muligt at finde en plads med læ.

Danmarks første kvalitetsvandrevej Gendarmstien indbyder til en naturskøn vandretur fra Høruphav via Sønderborg og langs kysten til Padborg ved grænsen. I efteråret 2016 blev det muligt at fortsætte fra Høruphav til Skovby, denne del af Gendarmstien mangler dog at blive certificeret som kvalitetsvandrevej. Det nye stisystem har dog åbnet op for muligheden at kombinere Gendarmstien med Alsstien. 

Vibæk Vandmølle er den sidste vandmølle på Als. Den er idyllisk beliggende på ruten mellem Høruphav og Skovby. Hver sommer arrangeres der aktivitetsdage, hvor du kan opleve daglige gøremål, såsom hvordan man vaskede tøj dengang der ikke var nogen vaskemaskiner og i august høstes der med le. I november afholdes det årlige julemarked, med massevis af juleklip, nisser og julehygge.

Kegnæs Fyr troner højt over dæmningen til halvøen Kegnæs. Om sommeren er fyret åbent, og du kan komme op og nyde udsigten til Broagerland, Tyskland og de sydfynske øer, Ærø og Langeland. Fra fyret kan du følge Kegnæs Stien langs vestkysten med udsigt til Broagerland og ud til Kegnæs Ende, hvorfra du kan se over til Høruphav. Nedenfor Kegnæs Fyr finder du voldstedet Kegborg, hvor der ifølge sagnet har ligget et tårn beboet af en sørøver.

Kegnæs Kirke blev bygget i 1615. Opførelsen af netop denne kirke beror på en ret tragisk historie, idet Hertug Hans den Yngre lod 7 bønder hænge, fordi de angiveligt havde stjålet kød fra hans spisekammer. Da foråret satte ind ved Sønderborg Slot og isen smeltede, dukkede kødet op i voldgraven – det var blevet fordærvet, og de ansatte havde ikke turdet fortælle hertugen det, men havde bare smidt kødet ud. Kirken blev opført som bod på de uretmæssige henrettelser.

Nordens største samling af stendysser finder du i den lille skov Blomeskobbel på østkysten af Als. Her venter dig en dejlig spadseretur med et særligt islæt. Er du i bil, kan du parkere lige ved skovbrynet og fortsætte lige ud ad stien. Efter ca. 500 meter står du overfor Nordens største samling af stendysser. Læg mærke til den store dæksten på den første langdysse - den vejer ca. 20 ton. Man kan spekulere lidt over, hvordan den mon er blevet bragt helt derop?

Læs mere om:

Del denne side