Mojn vi ses i Sønderborg flager i gaden

Sønderborg - Regionens Hovedby

Sønderborg er regionens hovedby med ca. 27.000 indbyggere. Byen voksede op i ly af Søndre Borg, der senere blev omdøbt til Sønderborg Slot.

Byen har en charmerende havnefront med caféer og restauranter og en hyggelig bymidte med mange spændende butikker. Bykort over Sønderborg finder du på dette link.

Sønderborg Slot og det imponerende Alsion med universitet, forskerpark, koncertsal og café er smukke vartegn, der er med til at understrege byens historiske betydning, men de fortæller også om en by i rivende udvikling og med store ambitioner.

Året rundt byder Sønderborg på kulturelle og musikalske oplevelser i verdensklasse, såvel indendørs som udendørs. Nyd en symfonisk koncert i Alsion eller en rockkoncert i Mølleparken. I Kultur- og Medborgerhuset Sønderborghus er der ofte også større arrangementer eller kurser. Den 11. juni 2019 indvier Bon Jovi det nye sceneområde Slagmarken på Kær Vestermark på turnéens eneste koncert i Danmark.

Nu vi er i musikkens verden, så besøg Sønderjyllands Radiomuseum og oplev mange af de gamle apparater der var at finde i de danske stuer.

Ringridning er en kulturhistorisk tradition i Sønderjylland og Nordens største ringriderfest afholdes den 2. weekend i juli i Sønderborg. På udvalgte dage kan du opleve et gratis show i form af Historisk Ringridning ved slottet. I et af byens ældste bygninger finder du Danmarks eneste Ringridermuseum.

Guidede byvandringer i Sønderborg by tilbydes i hele juli og en del af august måned, og når der er ringridning i byen, kan du deltage på en særlig, kombineret by- og ringridningstur. Kommer du med en gruppe, så kontakt Sønderborg Turistbureau og hør om muligheden for en særskilt rundvisning eksempelvis på Sønderborg Slot.

Oplev Sønderborg by på egen hånd med guidefolderen over Hjertestien, der udleveres på turistkontoret. Den 5 km lange sti i hjertet af Sønderborg fører gennem parker og kvarterer fra forskellige tidsperioder og forbi skulpturer i diverse stilarter.

Elsker du at shoppe, er der rig mulighed for det i byens mange butikker. Nyd en tur i byens hyggelige gågade, hvor der ofte er live musik og andre arrangementer, besøg også det nye indkøbscenter ’Borgen Shopping’, med over 50 butikker, der ligger i forlængelse af gågaden. I udkanten af byen finder du Center Øst, der byder på diverse special- og dagligvarebutikker.

Ellers kan du nyde en frokost eller middagsmad på en af restauranterne i Sønderborg.

Dybbøl Mølle ved Dybbøl Skanser blev under krigen i 1864 et symbol på dansk tapperhed. Læs mere om Slaget ved Dybbøl og 1864.

Genforeningen i 1920 resulterede i et mindretal på begge siderne af den Dansk-Tysk grænse. Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg belyser det tyske mindretals historie siden 1850. I 2019 holder museet lukket fra april pga. ombygning og vi ser frem til den nye udstilling, når de genåbner.

Lidt udenfor Sønderborg, på den naturskønne Kær Halvø finder du Rønhaves Museum. Kær Halvø lagde også jord til Spejdernes Lejr i 2017, hvor byens befolkningstal blev mere end fordoblet. Et levn fra dette store arrangement er en kæmpe i størrelse 3600 - vartegnet Støvlen er et picnichus, med toilet, grill og bord/bænk-sæt, som samtidig er et udsigtstårn.

I Ulkebøl Kirke kan man se et Dannebrog, der vajede for danskheden, da prøjserne indtog Als i 1864. Præsten ville ikke adlyde ordren om at tage flaget ned, så soldaterne skød og trampede på det. Chikanerne blev til sidst for meget for præsten, der flyttede til Sjælland og tog flaget med. Efter genforeningen i 1920 kom flaget tilbage og fik en plads i kirken.

Læs mere om:

Del denne side

Guidede ture

Klik her for at få en oversigt over byvandringer og guidede ture i dit ferieområde.