Rytter i fuld galop igennem galgen i Sønderborg

Ringridning

Ringriderfesten er en fast tradition i Sønderjylland, og hver by afholder i sommerens løb sin egen ringridning. Festlighederne afholdes over weekenden, hvor rytterne konkurrerer mod hinanden om dagen og fester med hinanden i ølteltet om aftenen.

Historien

Ringridningen har rødder tilbage til middelalderen, hvor riddere dystede mod hinanden på hesteryg til stor underholdning for den europæiske adel. Da turneringen kom her til landet, fik den mere karakter af en folkefest, og med tiden blev modstanderen skiftet ud med en ring, da turneringen kostede både liv og førlighed. Kong Christian d. III og hans søn Frederik II indførte i 1500-tallet ringridningen i Danmark og ændrede ridderkampen til rytterdyst.

Hvis du vil vide mere, kan du besøge Danmarks eneste Ringridermuseum i det gule bindingsværkhus i Kirkegade og få et indblik i historien om ringriderfesten. Huset er i øvrigt Sønderborgs næstældste hus. Læs mere om museet her.

Nutidens ringridning

I dag dyster rytterne om kongetitlen. For at opnå den skal man mestre kunsten at ride i galop gennem en galge og samtidigt spidde ringen med sin lanse. Ringen har til at begynde med en diameter på 22 mm og sidder i et beslag, der hænger i snore. Lykkes det at spidde alle 24 ringe, går man videre i turneringen. Nu bliver det vanskeligere, idet hullet i ringen gøres mindre, for til sidst kun at være 6 mm i diameter. Den, som klarer flest runder, udråbes til konge, men man finder også en kronprins og en prins.

Nordens største ringriderfest foregår i Sønderborg by, hvor ca. 500 ryttere deltager i et imponerende optog før og efter dagens konkurrencer på ringriderpladsen. Ringrideroptoget om fredagen og søndagen må man ikke gå glip af. Her kan du beundre de smukke heste og lytte til de lokale og udenlandske orkestre. Programmet for ringriderfesten i Sønderborg ligger klar på turistbureauet ca. 3 uger før eller du kan se det på hjemmesiden www.ringriderfesten.dk 

Til ringriderfesten er der underholdning for store som små, f.eks. cykelringridning for børn, kaffebord for seniorer og de berømte ringriderfrokoster med op til 1100 deltagere. Festpladserne byder på karruseller, boder med bl.a. de velkendte ringriderpølser og øltelte. I forbindelse med Ringridning i Sønderborg kan du komme med på vores populære By- og Ringridningstur.

Historisk Ringridning

Om tirsdagen i højsæsonen kan du se et gratis show, med ryttere iklædt middelalderdragte, på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot.

Del denne side

Ringriderfester i 2018/19

De fleste optog med efterfølgende ringridning foregår om søndagen og starter ca. kl. 11.30. Følg eventuelle link i bynavnet og læs mere

Maj  
25.-26.18 Nordborg
   
Juni  
3. 2018 Svenstrup på Nordals
10. 2018 Søby nær Nordborg
22.-23. Augustenborg Ringridning
30. Ringridning i Høruphav
   
Juli  
04.-07. Broager Ringridning
06.-07. Kegnæs ved Gåsvig
12.-15. Nordens største ringriderfest afholdes i Sønderborg.
18.-21. Gråsten Ringridning
26.-28. Guderup Ringridning 
27. Kværs Ringridning
   
August  
02.-04. Skovby Ringridning
10.-11. Tandslet Ringridning
17. Sundsmark Ringridning
25. 2018 Lysabild