Rytter i fuld galop igennem galgen i Sønderborg

Ringridning

Ringriderfesten er en fast tradition i Sønderjylland, og hver by afholder i sommerens løb sin egen ringridning. Festlighederne afholdes over weekenden, hvor rytterne konkurrerer mod hinanden om dagen og fester med hinanden i ølteltet om aftenen.

Historien

Ringridningen har rødder tilbage til middelalderen, hvor riddere dystede mod hinanden på hesteryg til stor underholdning for den europæiske adel. Da turneringen kom her til landet, fik den mere karakter af en folkefest, og med tiden blev modstanderen skiftet ud med en ring, da turneringen kostede både liv og førlighed. Kong Christian d. III og hans søn Frederik II indførte i 1500-tallet ringridningen i Danmark og ændrede ridderkampen til rytterdyst.

Hvis du vil vide mere, kan du besøge Danmarks eneste Ringridermuseum i det gule bindingsværkhus i Kirkegade og få et indblik i historien om ringriderfesten. Huset er i øvrigt Sønderborgs næstældste hus. Læs mere om museet her.

Nutidens ringridning

I dag dyster rytterne om kongetitlen. For at opnå den skal man mestre kunsten at ride i galop gennem en galge og samtidigt spidde ringen med sin lanse. Ringen har til at begynde med en diameter på 22 mm og sidder i et beslag, der hænger i snore. Lykkes det at spidde alle 24 ringe, går man videre i turneringen. Nu bliver det vanskeligere, idet hullet i ringen gøres mindre, for til sidst kun at være 6 mm i diameter. Den, som klarer flest runder, udråbes til konge, men man finder også en kronprins og en prins.

Nordens største ringriderfest foregår i Sønderborg by, hvor ca. 500 ryttere deltager i et imponerende optog før og efter dagens konkurrencer på ringriderpladsen. Ringrideroptoget må man ikke gå glip af. Her kan du beundre de smukke heste og lytte til de lokale og udenlandske orkestre.

Til ringriderfesten er der underholdning for store som små, f.eks. cykelringridning for børn, kaffebord for seniorer og de berømte ringriderfrokoster med op til 1100 deltagere. Festpladserne byder på karruseller, boder med bl.a. de velkendte ringriderpølser og øltelte. I forbindelse med Ringridning i Sønderborg kan du komme med på vores populære By- og Ringridningstur.

Historisk Ringridning

Om tirsdagen i højsæsonen kan du se et gratis show, med ryttere iklædt middelalderdragte, på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot.

Del denne side

Guidede ture

Klik her for at få en oversigt over byvandringer og guidede ture i dit ferieområde.

Ringriderfester i 2018

De fleste optog med efterfølgende ringridning foregår om søndagen og starter ca. kl. 11.30.

Maj  
25.-27. Nordborg
www.nordborgringridning.dk
   
Juni  
3. Svenstrup på Nordals
10. Søby nær Nordborg
16.-17. Augustenborg
 ? Ulkebøl & Hørup i Høruphav
29.-30. Broager 
www.broagerringridning.dk 
   
Juli  
1. Broager 
www.broagerringridning.dk 
1. Kegnæs ved Gåsvig
6.-9. Nordens største ringriderfest afholdes i Sønderborg 
www.ringriderfesten.dk
13.-15. Gråsten 
www.graastenringridning.dk
20.-22. Guderup 
21. Kværs
27.-29. Skovby 
www.skovby-ringridning.dk
   
August  
11.-12. Tandslet
25. Lysabild