Tour de France 2022 - Kongeskibet i Sønderborg på øen Als
Tour de France 2022 - karavanen i Sønderborg på øen Als

Tour de France 2022

Foto:Patricio Soto&Patricio Soto

Sønderborg - målby i Grand Départ 2022

Der køres på den store klinge den 3. juli 2022!

Sønderborg er målby for 3. og sidste etape for Grand Départ Denmark - herefter er der afgang for alle cykelholdene med fly fra Sønderborg Lufthavn til Frankrig og det videre forløb af verdens største cykelløb; Tour de France.

Inden da startes der ud med holdpræsentation i Tivoli torsdag aften, og enkeltstart i København fredag den 1. juli. Lørdag den 2. juli fører 2. etape rytterne ud på strækningen fra Roskilde via Nordsjælland og over Storebæltsbroen til Nyborg på Fyn.

Glæden ved at kunne byde gæster og cykelentusiaster velkommen til at opleve vores naturskønne område og stemningen er stor!

Endelig er tiden kommet, efter udskydelser på grund af Covid-19 - 3. etape på 182 km fra Vejle til Sønderborg, bliver skudt i gang ved 13-tiden søndag den 3. juli 2022.

Tour de France 2022 - Chr-X-bro-i-gult

Foto:Kim Toft Jørgensen/Sønderborg Kommune

100-dage programmet
Forud for den store dag er der i gangsat et 100-dage program, bestående af alt fra mindre og større lokale cykelløb til udstillinger samt workshops med mere - se det som PDF-fil. Til programmets indvielse bliver Kong Christian d. X´s Bro klædt i gult og står klar til at byde Tour de France feltet velkommen til øen Als og Sønderborg - målbyen for 3. og sidste etape i Grand Départ den 3. juli 2022. Bannerstoffet afmonteres den 4. juli for at blive omsyet og genbrugt til muleposer.

Facaderne på byens butikker er pyntet op flere måneder i forvejen og i Sønderborg By vrimler det med gule cykler i alverdens afskygninger, disse er organiseret af den lokale handelstandsforening Vores Sønderborg, også ude i de andre større byer og landsbyer har lokale ildsjæle placeret gule cykler eller pyntet træerne ved indfaldsvejene.

Tour de France 2022 - dekoration i bybilledet i Sønderborg på øen Als

Foto:Kim Toft Jørgensen

Beredskabet køres i stilling
Da ruten kører en sløjfe i selve byen og sidenhen fører sydøst om byen og ind mod målområdet på Augustenborg Landevej, er de fleste indfaldsveje spærret det meste af dagen og for selve målområdet er det endda gældende nogle dage i forvejen.

Der er oprettet fanzoner med madboder, underholdning og storskærm i Gråsten, på Dybbøl Banke, på Borgmester Andersens Vej og i selve målområdet. 

Derudover er der flere ekstraordinære parkeringszoner uden for Sønderborg med shuttlebusforbindelse og busstationen flyttes udenfor bymidten. Da det jo er et cykelløb og Sønderborg Kommune har en grøn profil, opfordres tilskuerne til at tage cyklen ind til byen og fanzonerne og de oprettede områder for Cykelparkering bliver flittigt benyttet.

En del af de Frivillige Brandværn flytter ind på busstationens plads centralt i byen og de mange frivillige iført Volunteer T-shirts guider og servicerer gæster rundt om i byerne, i fanzonerne og på parkeringsområderne. Dagen forinden er frivillige fra Folkebevægelsen mod affald i naturen ude og samle ind langs hele ruten og publikum kvitterer med at holde orden efter sig - der er ikke meget at komme efter den 4. juli. 

Tour de France 2022 - de frivillige brandværn står klar i Sønderborg på øen Als

Foto:Arvid Kaj Nielsen

Vi er bare så klar den 3. juli 2022
Det er søndag - alle butikker holder åbent, på turistbureauet står de klar med den sidste rådgivning af gæster i Sønderborg By og i havnen ligger kongeskibet Dannebrog på sin vante plads ved slotskajen.

Sønderborg-området går ikke helt i gult, også bjergtrøjens farver er pænt repræsenteret. Magnus Cort har erhvervet sig den karakteristiske hvide trøje med de røde prikker allerede på 2. etape og efterfølgende holder han den helt til 9. etape, hvor han undervejs kører som den første rytter over 11 kategoriserede stigninger, en præstation der aldrig tidligere er set under Tour de France og endelig slutter Magnus Cort af med at snuppe sejren på 10. etape. 

I målområdet har de lokale bygget deres egne VIP-podier og de er så klar til at give den gas og fejre begivenheden sammen med alle gæsterne udefra.

Tour de France - lokale og gæster er klar ved målområdet i Sønderborg på øen Als

Foto:Kim Toft Jørgensen

Touren er ikke forbi

Tag på din helt egen 3. etape

Med guidebogen over Regional cykelrute 37 i cykeltasken kan du følge det meste af 3. etape for Tour de France 2022.

Regional Cykelrute 37 - Tour de France 3. etape
Foto: Daniel Villadsen

Regional Cykelrute 37 - Tour de France 3. etape

I hjulsporet af Tour de France-feltet 2022 følger du den 182 km lange rute i gennem Syddanmark, med et hav af muligheder for historiske og naturskønne oplevelser.

Læs mere

Se ruteforløbet på 3. etape Vejle-Sønderborg

DeTour i Touren

I samarbejde med VisitDenmark er der lanceret reklamefilm, hvor hver etape repræsenteres med sin egen film og hvad er mere nærliggende end at sætte fokus på Sønderjysk kaffebord - en ret sjov detalje, når Jonas Vingegaard, vinderen af Tour de France 2022, er kommende svigersøn til Rosa Kildahl - kendt fra Den store bagedyst 2017...

DeTour fra Touren i Sønderjylland 2022

DeTour til Synnejysk kaffebord

Foto: Jacob Hansen

Sønderborg - Verdens grønneste målby

Sønderborg Kommune lancerer en kort præsentation af deres vision og klimaplan for CO2-neutralitet.

Sønderborg - Danmarks målby til Tour de France 2021
Foto: Sønderborg Kommune

Følg os på: