Gå til indhold
Grand Départ 2022 - publikum vil være klar i målområdet i Sønderborg

Grand Départ 2022 Tour de France

Tour de France - koncentreret cykelrytter i sving

Sønderborg - din målby for Grand Départ 2022

Der bliver kørt på den store klinge den 3. juli 2022!

Sønderborg er målbyen den 3. juli 2022, hvor den sidste spurt afgør Grand Départ Danmark, som er opstart til verdens største cykelløb; Tour de France.

Vi glæder os til at byde gæster og cykelentusiaster velkommen til at opleve vores naturskønne område og stemningen!

Se 100-Dages programmet
Som optakt til etaperne i Danmark vil der blive lanceret et 100 dags program, som du finder på Sonderborg.dk eller se det som PDF-fil.

Hvad sker der ellers i dagene op til?
Kommer I nogle dage før, så er der blandt andet mulighed for at opleve Cykelringridernes parade og ringridning i Broager eller I kan besøge vores spændende museer. Følg linket til en oversigt for den 1. - 3. juli.

Grand Départ ruten i Sønderborg Kommune

Ruten i gennem Sønderborg Kommune går fra den nordlige grænse, hvor rytterne kommer ind fra nabokommunen Aabenraa og cykler forbi det smukke og kongelige Gråsten, herfra går den øst om Nybøl Nor og opover Dybbøl Banke, forbi Historiecentret Dybbøl Banke og Nationalsymbolet for dansk tapperhed - Dybbøl Mølle. 

Cykelrytterne vil komme strygende direkte ned over Christian d. X´s Bro og køre videre op ad Løkken, hvorefter de følger ruten på en sløjfe tilbage mod havnen og Alsik Hotel, forbi Multikulturhuset, under broen og langs Sønderborg Havn i retning af Sønderborg Slot. 

Fra Sønderborg Slot følger ruten strandpromenaden, videre ad Hertug Hans Vej og Friheds Allé, inden den går nordøst om byen via Borgmester Andersens Vej og til venstre ad Augustenborg Landevej til målområdet.

Fan-zoner langs ruten
Der er mange gode steder at stå langs ruten og der bliver oprettet Fan-zoner med storskærm, madboder, toiletter og underholdning - et i Gråsten, et på Dybbøl Banke og et på Borgmester Andersens Vej i Sønderborg - alle er de åbne den 3. juli fra kl. 11-19 og der er gratis entré. 

Trafikken påvirkes!

Der vil blive afspærret for veje i forbindelse med afviklingen og det vil give mere trafik på de resterende, åbne strækninger, såsom Ringgade i Sønderborg - på Trafikinfo.dk kan du se hvilke veje der bliver lukket hvornår.

Krydsning af Tour-ruten den 3. juli
Motorkøretøjer kan krydse Amtsvej 481 frem til kl. 12 og efter kl. 18 ved Nybøl og Bøffelkobbel, samt krydse ruten via Ringgade til Sønderborg Lystbådehavn, via Grundtvigs Allé til P5 og passere via Søndre Landevej frem til kl. 12 og efter kl. 19 - se nedenstående Google map!

Cyklister og fodgængere
De fleste cykelstier forbliver åbne, med undtagelse af selve målområdet (fra Borgmester Andersens Vej til Grundtvigs Allé) og der indrettes flere områder til cykelparkering. Kong Chr. X´s Bro forbliver åben for fodgængere, så her må man trække cyklen over. I byen er der opsat overgange, som må benyttes til fods - se kortet med oplysninger om handicap parkering og ekstra toiletter med mere fra Sonderborg.dk/temaer/tour/ 

Sejlende gæster
Sønderborg Havn og Kong Christian X´s Bro vil blive lukket, følg linket for yderligere oplysninger.

Sydtrafik
Gratis buskørsel den 3. juli med aflyste og ændrede ruter. Kørsel ind til Sønderborg by ifølge køreplaner er ikke muligt og der er derfor omstigning til gratis shuttlebus ved Tech 21 - se mere på Sydtrafik.dk  

Parkering og shuttlebus
Mange veje vil være spærret for motorkøretøjer og parkering i vejkanten, langs selve Tour de France ruten, er ikke tilladt. Derfor har Sønderborg Kommune stillet gratis midlertidig parkering (for køretøjer under 3500 kg) til rådighed uden for byen med gratis shuttlebus.
NB. Busserne er ikke velegnet for kørestolsbrugere, barnevogne og lignende. Hund må ikke medbringes, dog med undtagelse af servicehund.

Shuttlebus stoppested
P1 = Dybbøl Banke og Dybbølgade - pendulkørsel fra kl. 8-13 og kl. 18-21.
P2 = Kærvej/Mølledamparken - pendulkørsel fra kl. 8-21.
P3 = Stødagervej/Røde Kors Butik - pendulkørsel fra kl. 8-21.
P4 = Augustenborg Landevej nær rundkørsel Spang - pendulkørsel fra kl. 8-21. 

Bestil din parkeringsplads på forhånd! Find en egnet parkeringsplads, hvorfra du kan fortsætte med gratis shuttlebus, på soenderborg.letourcph.dk 
NB. 
står der Først til mølle i beskrivelsen er det IKKE muligt at bestille plads.

Undgå den trafikale flaskehals ved P3
Langs Ingolf Nielsens Vej indrettes P-zonerne for P3 og vejen bliver ensrettet i vestlig retning. Trafikken skal igennem rundkørslen og ind ad Nørremark. Det kan derfor være en fordel vælge at tage Færgen Bitten Ballebro-Hardeshøj og køre på Motorvej 8 via Avnbøl og til/fra-kørsel 13.

Overnatning i Sønderborg-området

Om du er til luksus eller overnatning under åben himmel, så finder du et hav af muligheder i Sønderborg Kommune.

Fans i autocamper
Sønderborg Kommune opretter midlertidige pladser til autocampere - find dem og de andre pladser her.

På kortet kan du både se ruten og de mange former for overnatningsmuligheder - klik på firkanten i højre hjørne for et større kort og bedre visning, hvor du også kan fravælge emner, så kortet bliver mere overskueligt.

Efter slutspurten fortsætter festen
Når sprinterne har afgjort sidste spurt i Grand Départ og alle cykelrytterne har passeret målstregen, kan du se dem stå på holdbussen og blive kørt ud til Sønderborg Lufthavn, hvorfra der er udflyvning til Frankrig og Tour de France - festen i Sønderborg derimod fortsætter i midtbyen!

DeTour fra Touren i Sønderjylland 2022

DeTour til Synnejysk kaffebord

Måske har dette også interesse

Tag med på en kort præsentation af Sønderborg - Verdens grønneste målby

Sønderborg - Danmarks målby til Tour de France 2021