VisitSønderborg

Slotte og ruiner

Der har boet konger og dronninger i Sønderborg både frivilligt og under tvang. Hertugfamilierne har også sat deres tydelige spor og hvert sommer er der særlig fokus på Gråsten, når den royale familie tager ophold på slottet ved søen.

Kong Svend byggede den første borg på Nordals! Dette er den Svend, som senere får tilnavnet Grathe, da han bliver dræbt i 1157 på Grathe Hede i kamp om kongemagten i Danmark.

Middelalderborgene

Omkring år 1150 bygges der en borg, som værn mod Venderne på den nordlige del af øen Als. Kong Svend døber den Alsborg og det navn har den i ca. 20 år. Omkring 1168 er der igen store problemer med Vendernes hærgen, denne gang på den sydlige del af øen Als, så Kong Valdemar den Store får en borg opført ved indsejlingen til Als Sund. Den nye borg får navnet Søndre Borg og Als Borg døbes om til Nørre Borg.

Der har ikke været nogen byer. Borgenes placering er valgt ud fra et strategisk synspunkt, de har skulle være nemme at forsvare. Byerne Købingsmark, senere Nordborg og Sønderborg er vokset op i læ af borgene.

Som mange andre middelalderborge har Nordborg med tiden gennemgået en del forandringer. Efter Genforeningen i 1920 indrettes der højskole, med drengehold om vinteren og pigehold om sommeren. I dag huser slottet en efterskole for både piger og drenge. Du kan derfor kun gå rundt i parken og se bygningerne udefra.

I 1532 får Sønderborg Slot en særlig plads i Danmarks historien, da Kong Christian II bliver sat i fængsel her - men lavede han virkelig en fure med tommelfingeren i et rundt bord? Det og meget mere kan du få svar på hos Museet på Sønderborg Slot.

Slottet syd for grænsen - Husk pas!

Hertug Hans den Yngre opførte et smukt vandslot i 1583-87 og det var her han døde under et ophold i 1622.

Liste
Kort