VisitSønderborg

Ringridning

Ringriderfesten er en fast tradition i Sønderjylland, og hver by afholder i løbet af sommeren ringridning. Festlighederne afholdes over weekenden, hvor man kan opleve folkefesten og møde de lokale, når der på hesteryg kæmpes om titlen som årets ringrider konge og dronning.

Ringriderfestens historie

Ringridningen har rødder tilbage til middelalderen, hvor riddere dystede mod hinanden på hesteryg til stor underholdning for den europæiske adel. Da turneringen kom her til landet, fik den mere karakter af en folkefest, og med tiden blev modstanderen skiftet ud med en ring, da turneringen havde kostet både liv og førlighed. Kong Christian d. III og hans søn Frederik II indførte i 1500-tallet ringridningen i Danmark og ændrede ridderkampen til rytterdyst.

Hvis du vil vide mere, kan du besøge Danmarks eneste Ringridermuseum i det gule bindingsværkhus i Kirkegade og få et indblik i historien om ringriderfesten. Huset er i øvrigt Sønderborgs næstældste hus.

Ringridning i dag

I dag dyster rytterne om kongetitlen. For at opnå den skal man mestre kunsten at ride i galop gennem en galge og samtidigt spidde ringen med sin lanse. Ringen har til at begynde med en diameter på 22 mm og sidder i et beslag, der hænger i snore. Lykkes det at spidde alle 24 ringe, går man videre i turneringen. Nu bliver det vanskeligere, idet hullet i ringen gøres mindre, for til sidst kun at være 6 mm i diameter. Den, som klarer flest runder, udråbes til konge, og dernæst udråbes en kronprins og en prins.

Nordens største ringriderfest foregår i Sønderborg by, som foregår i dagene omkring 2. weekend i juli. Her deltager ca. 500 ryttere i et imponerende optog før og efter dagens konkurrencer på ringriderpladsen. Ringrideroptoget om fredagen og søndagen kl. 11.00 må man ikke gå glip af. Her kan du beundre de smukke heste og lytte til de lokale og udenlandske orkestre der går igennem Sønderborgs gader. Lørdag aften opføres der et fantastisk tattoo-show på pladsen foran Sønderborg Slot og til det kan du købe billet på Ticketmaster. Programmet for ringriderfesten i Sønderborg ligger klar på turistbureauet ca. 3 uger før eller du kan se det på hjemmesiden www.ringriderfesten.dk 

Til ringriderfesterne er der underholdning for store som små, f.eks. cykelringridning og andre aktiviteter for børn, kaffebord for seniorer og de berømte ringriderfrokoster med op til 1100 deltagere. Festpladserne byder på karruseller, boder og der er naturligvis mulighed for at smage de velkendte ringriderpølser.

Guiden fortæller om ringridning

I forbindelse med Ringridning i Sønderborg kan du komme med på vores populære By- og Ringridningstur.
 

Historisk Ringridning

Om tirsdagen i højsæsonen opføres der gratis show med historisk ringridning, hvor ryttere iklædt middelalderdragte, dyster på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot.

På grund af arbejde på taget i sommeren 2021, vil der være stillads sat op omkring Sønderborg Slot og dermed også på den historiske bane. Det er derfor ikke muligt at afholde showet Historisk Ringridning.

Ringrideroptog igennem Sønderborgs gader

Det årlige rytteroptog går igennem Sønderborgs gader fredag og søndag i ringriderweekenden.