Ringriderfestens historie
Ringridningen har rødder tilbage til middelalderen, hvor ridderne dyster mod hinanden på hesteryg, til stor underholdning for den europæiske adel.
Deltagelsen i ridderturneringerne er forbeholdt adelige og krigsvante riddere, trods det har de drabelige turneringer det med at koste både liv og førlighed. Da Kong Henrik d. II af Frankrig dør i 1559 af sine kvæstelser fra en turnering, forbydes sporten i landet.
Den ryttersport der indføres til Danmark i 1500-tallet af Christian d. III og hans søn Frederik II, er da også en mere behagelig og harmløs rytterdyst for adelige og herremænd. Hvad adlen gør vil almenheden ikke stå tilbage for og fra midten af 1800-tallet findes der beskrivelser af ringridning til landsbyfester.
Det er dog først til fejringen af hertugparret af Augustenborgs sølvbryllup i 1845, at der arrangeres en stor ringriderfest med deltagelse af 450 bønder og karle fra gårdene på Als. Den første egentlige ringriderfest i Sønderjylland bliver dermed Hertug Christian August den II´s gave til Hertuginde Louise.
Hvis du vil vide mere, kan du besøge Danmarks eneste Ringridermuseum i det gule bindingsværkhus i Kirkegade og få et indblik i historien om ringriderfesten. Huset er i øvrigt Sønderborgs næstældste hus.
Ringridning i dag
I dag dyster rytterne om kongetitlen. For at opnå den skal man mestre kunsten at ride i galop gennem en galge og samtidigt spidde ringen med sin lanse. Ringen har til at begynde med en diameter på 22 mm og sidder i et beslag, der hænger i snore. Lykkes det at spidde alle 24 ringe, går man videre i turneringen. Nu bliver det vanskeligere, idet hullet i ringen gøres mindre, for til sidst kun at være 6 mm i diameter. Den, som klarer flest runder, udråbes til konge, og dernæst udråbes en kronprins og en prins.
Nordens største ringriderfest foregår i Sønderborg by, som foregår i dagene omkring 2. weekend i juli. Her deltager ca. 500 ryttere i et imponerende optog før og efter dagens konkurrencer på ringriderpladsen. Ringrideroptoget om fredagen og søndagen kl. 11.00 må man ikke gå glip af. Her kan du beundre de smukke heste og lytte til de lokale og udenlandske orkestre der går igennem Sønderborgs gader. Lørdag aften opføres der et fantastisk tattoo-show på pladsen foran Sønderborg Slot og til det kan du købe billet på Ticketmaster. Programmet for ringriderfesten i Sønderborg ligger klar på turistbureauet ca. 3 uger før eller du kan se det på hjemmesiden www.ringriderfesten.dk
Til ringriderfesterne er der underholdning for store som små, f.eks. cykelringridning og andre aktiviteter for børn, kaffebord for seniorer og de berømte ringriderfrokoster med op til 1100 deltagere. Festpladserne byder på karruseller, boder og der er naturligvis mulighed for at smage de velkendte ringriderpølser.
Guiden fortæller om ringridning
I forbindelse med Ringridning i Sønderborg kan du komme med på vores populære By- og Ringridningstur, hvor vi blandt andet besøger
Historisk Ringridning
Om tirsdagen i højsæsonen opføres der gratis show med historisk ringridning, hvor ryttere iklædt middelalderdragte, dyster på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot.