Gå til indhold

Naturpark Nordals

Foto: Torben B. Fischer

Oplev varieret natur, med fredskove, moser, strandenge og søer i den 1928 hektar store naturpark på øen Als i Sønderborg området. Tag dit naturparkpas med og få et stempel ved en af de 7 poster.

Zoom er et must! Den mangfoldige natur i Naturparken Nordals kan opleves hele året rundt og hver årstid sætter sit eget præg på vegetation og dyreliv.

De mange søer byder på et eldorado af fugleliv og det er derfor en god ide, at have en kikkert med på tur, så du kan komme "tættere på" fugle som den imponerende havørn.

Naturpark Nordals er levested for en del fuglearter der er nævnt som sårbar på den danske Rødliste, herunder ynglefugle som den lynhurtige isfugl, havternen med den elegante hale, blishønen og den grønbenede rørhøne samt hvinand, troldand, viben, toppet lappedykker og kommunefuglen for Sønderborg - stor skallesluger. Under kategorien truet finder du den sjældne mågevadefugl; Tinksmeden.

Et godt øje og zoom på de små detaljer er bestemt også en fordel, da de forskellige biotoper byder på spændende insekter og padder samt sjældne planter. Særligt på strandengene finder du en høj diversitet af planter og her kan du også være heldig at møde strandtudsen.

Du kan vandre, cykle, ro og ride! Naturpark Nordals kan opleves på utallige måder, til fods kan du enten følge Alsstien en del af de 64 km eller udforske nogle af de mange kortere stier der findes i naturparken.
På cykel har du også muligheder for både korte og længere ruter. Er du undervejs rundt om øen Als i kajak, kan du nyde den smukke indsejling til Dyvig og Mjels Vig. På hesteryg ad den 100 km lange Rideruten Als har du flere overnatningsmuligheder der ligger i området for naturparken og flere af dem er med shelter, så du slipper for at have telt med i oppakningen. For når man er undervejs i naturen er det vigtigt at kunne rejse let.

Overnatningspladser og shelters, må benyttes af alle der er undervejs til fods og til vands, på cykel eller hesteryg. Vær opmærksom på, om det shelter du overvejer at benytte skal bookes forud!

Se kort over Naturpark Nordals - ønsker du færre oplysninger, så åben kortet på firkanten i højre hjørne, det giver dig mulighed for at fravælge lag.

Måske er dette af interesse

Alsstien med udsigt over Oldenor
Alsstien - 64 km vandreglæde
Rideruten Als - din næste ferie til hest
Riderute Als - 100 kilometer til hest
Sø- og fjordlandskab – en cykelrute på Als
Sø- og fjordlandskab – en cykelrute på Als
Nordkysten på Als - en cykelrute
Nordkysten på Als - en cykelrute
Lille løvfrø på finger
VisitSønderborg

Padderne

I området for Naturpark Nordals findes der ikke mindre end 8 forskellige padder.

Så hold udkig efter løvfrøen, butsnudet frø, stor vandsalamander, lille vandsalamander, skrubtudsen, spidssnudet frø, løgfrø og strandtudsen.

Isfuglen ses både på øen Als og i Gråstenskovene i Sønderborg-området
Lukas Bieri

Fuglene

I de mange vandområder i Naturpark Nordals kan du opleve et varieret fugleliv.

Ænder og gæs, elegante lappedykkere og den lynhurtige isfugl for blot at nævne få og ved Bundsø og Mjels Sø er kongen af dem alle en hyppig gæst - havørnen!

Langøret flagermus ses kun få steder i Sønderborg-området
Joxerra Aihartza - Wikimedia commons

Nattens jæger

Mange gyser ved tanken om flagermus og andre elsker synet af denne lille nataktive insektjæger.

Naturpark Nordals er et utrolig godt område, hvis man vil observere fouragerende flagermus. Det store område som naturparken dækker, byder både på et varieret udbud af overnatningssteder og jagtområder, hvilket gør at der findes flere arter af flagermus.

Følg os på: