VisitSønderborg
Sønderborg slot spejlet i Alssund

Museet på Sønderborg Slot

Det historisk, betydningsfulde slot ligger ved den sydlige indsejling til Als Sund. Den massive rødstensbygning huser et spændende museum, hvor du kan gå på opdagelse i slottets egen samt betydningsfulde episoder og perioder i Sønderjyllands historie. 

Historien

Slottet var oprindeligt en borg, som blev bygget omkring 1170 på grund af dets strategiske position for at forsvare landet. I 1300- og 1400-tallet blev Søndreborg gradvist udbygget og var skiftende under både dansk og slesvigsk herredømme. I læ af borgens beskyttelse voksede en by op, som sidenhen kom til at hedde Sønderborg. Den stærke borg blev fra 1532 til 1549 indrettet til fængsel for danske kong Christian d. 2. I 1550 påbegyndte Kong Christian d. 3. og Dronning Dorothea ombygningen af borgen til slot i renæssancestil med tilhørende slotskirke, som var en de første protestantiske kapeller i Norden. Siden blev slottet overtaget af Hertug Hans den Yngre i 1571, men endte til sidst under den danske krone, efter at hertugdømmet gik fallit. Efter at have blevet forenklet til barokslot, fungerede slottet under diverse krige som henholdsvis kaserne, infanterikaserne og fangekælder. Ved Genforeningen i 1920 blev slottet solgt til den danske stat.

Museet

I dag rummer slottet et museum om sønderjysk historie med forskellige udstillinger fra middelalderen og opefter. Ved et besøg i det historiske museum bevæger I jer direkte ind i de forskellige epoker og oplever fangehullet, riddersalen og slotskirken. De faste udstillinger skildrer betydningsfulde begivenheder såsom 1864-krigen, Første Verdenskrig og Genforeningen 1920.

Der er gratis omvisning hele sommerferien, når entréen er betalt. 

Med spillet MuseumsMysteriet kan I gå på skattejagt gennem slottet, løse drilske gåder, og forsøge at stoppe mestertyven Heydenreich, der vil stjæle én af slottets uvurderlige skatte. Hvis I medbringer iPhone eller Android-phone kan I downloade spillet gratis i museumsbutikken.

Historisk Ringridning er aflyst i 2020

Den historiske ringriderbane finder du langs slottes østvendte mur. Banen er opført som en kopi efter et kobberstik. Hver tirdag fra den 7. juli til den 11. august 2020 kan du se et gratis show, hvor ryttere iklædt middelalderdragte dyster på banen. Showet starter kl. 17 og varer ca. ½ time, herefter er der tid til at klappe hestene. Arrangør: Sønderborg Turistbureau, +45 74 42 35 55.

Kontakt

Sønderborg Slot
Sønderbro 1
6400 Sønderborg
Tlf: +45 65 370 807
E-mail: sonderborg@museum-sonderjylland.dk
Hjemmeside: www.msj.dk