Gå til indhold
Havnbjerg Mølle på øen Als i Sønderborg-området - I krig og Kærlighed

Møllerne

Foto: VisitSønderborg

I Sønderborg-området finder du mange smukke møller, som ofte har historisk betydning. Besøg møllerne og nyd samtidig den smukke natur.

Udnyttelsen af vind- og vandenergi hører til blandt verdens tidligste industrielle tiltag, og i dag har udnyttelsen af vedvarende energi stadig stor betydning.

De første møller blev drevet ved vandkraft. Desværre betød en faldende vandstand i bække og åer at de mindre møller måtte lukke, hvorimod man ved en del af de større vandmøller valgte at bygge en vindmølle til at supplere mølledriften ved tørke. Det ses ved den sidste af de oprindelige 10 vandmøller på Als – Vibæk.

Møllerne blev overvejende bygget af træ, så brand var en af deres største fjender. Ved udsigt til storm skulle mølleren sørge for at få vingerne bundet fast, så møllen ikke løb løbsk og blev overophedet.

Mølleren på Hedemølle, som lå ved Mommark, nåede i 1913 ikke at få vingerne bundet i tide, og måtte derfor sende bud til bønderne i området om at komme med alt deres korn, så møllen ikke løb varm og brød i brand. Det tog 3 døgn før vinden tog af og møllen kunne stoppes.

Bygningen af en mølle var en dyr affære og det var derfor ofte kronen eller hertugen, der bekostede byggeriet. Sidenhen blev møllen forpagtet til en møller. Møllen blev sikret en indkomst ved mølletvang, hvilket vil sige at bønderne skulle levere deres korn til en bestemt mølle.

Bønderne betalte en afgift i form af mel til mølleren, dette kaldtes mølletold og mølleren betalte mølleskat til lenet eller kronen.

1 vandmølle og 5 vindmøller

Liste
Kort
Vibæk Møllerne - historien
Foto: Conni Ernst

Vibæk Møllerne - historien

Vibæk Vandmølle er den sidste af engang 10 vandmøller på øen Als. Den er stadig funktionsdygtig, som den dag den sidste møller stoppede driften i 1938.

Vandmøllen er opført på stedet i 1756, men den ...

Læs mere
Nybøl Mølle
Foto: Nybøl Mølle

Nybøl Mølle

Nybøl Mølle står ikke blot flot og velholdt. Den vidner også om en skrækkelig ulykke, er et symbol på dansk sejr i 3-årskrigen og blev benyttet som hovedkvarter for preusserne i 1864.

Læs mere
Elstrup Mølle
Foto: VisitSønderborg

Elstrup Mølle

Elstrup Mølle blev opført ved Østerholm i 1859 under navnet Nørremølle og erstattede en stubmølle bygget af Hertug Hans den Yngre i 1634.
 
I 1888 blev møllen flyttet til Elstrup, hvor den står i dag. M...

Læs mere
Slotsmøllen
Foto: Kim Toft Jørgensen

Slotsmøllen

Møllen er opført i 1875 og er placeret højt og flot med en imponerende udsigt over havnen.

Møllen er typen rund gallerihollænder. Undermølle og overmølle i hvidkalket grundmur. Hatten er bådformet og ...

Læs mere
Havnbjerg Mølle
Foto: VisitSønderborg

Havnbjerg Mølle

Stråtækt vindmølle af hollandsk type - opført 1835. Vindmøllen er beliggende på en høj bakketop som nabo til Havnbjerg Kirke opført i 1180.

På stedet har der tidligere stået en stubmølle, som stod ind...

Læs mere
Dybbøl Mølle - møllerimuseet
Foto: Sønderborg Kommune

Dybbøl Mølle - møllerimuseet

Nationalsymbolet for Dansk tapperhed og museum over møllerne gennem tiderne og møllens historie.

Læs mere

Følg os på: