Gå til indhold

Maritime fund af sensationel karakter

Foto: Nationalmuseet

Fundet af Hjortspringbåden (350 f.Kr.) ved Guderup på Als og Nydambåden (320 e.Kr.) ved Sundeved i Jylland, har været med til at præge den maritime historie.

Det er IKKE noget vikingeskib! Men der er tale om to sensationelle maritime fund som er med til at vise skibenes udvikling over 700 år. Fra Hjortspringbåden, en let krigskano dateret til 350 f.Kr. til den mere robuste og klinkbyggede Nydambåd, dateret til 320 e.Kr.

Vi har desværre ikke de originale mosefund på museum i Sønderborg. Hjortspringbåden er udstillet på Nationalmuseet i København og Nydambåden kan ses på Gottorp Slot, der ligger ca. 1 times kørsel syd for grænsen i Tyskland. 

Ildsjæle gør det dog muligt at se tro kopier af de to både. Hos Hjortspringbådens Laug i den lille landsby Holm på Nordals, har man bygget Tilia Alsie eller måske skulle man nærmere sige syet og ved Sottrupskov Storskov på Jyllandsiden ligger den noget større Nydam Tveir.

Nydam Tveir kan ses på vandet i sommertiden, hvor medlemmer af Nydamlauget ror i skibet hver tirsdag aften - hvis altså vejrguderne er nådige!

Fra mosefund til tro kopi

Hjortspringbåden
Hjortspringbåden
Nydambåden
Nydambåden
Hjortspringbåden Tilia Alsie
Hjortspringbåden Tilia Alsie
Nydam Tveir
Nydam Tveir

Tidslinie

Tidslinie Hjortspringbåden og Nydambåden

Foto:VisitSønderborg

Det her er så et vikingeskib!

Sebbe Als - en kopi af et vikingerskib
Foto: VisitSønderborg

Sebbe Als - en kopi af et vikingerskib

Sebbe Als er bygget i Augustenborg, som den første originale kopi af Skuldelev Vrag 5, og er det ældste sejlende vikingeskib i de nordiske farvande.

Læs mere

Nydambåden blev fundet i en mose ved Sundeved i 1863. Den kan ses på Museet på Gottorp Slot i Tyskland, ca. en times kørsel fra Sønderborg.Foto:Museum Schloss Gottorf

Følg os på: