site logo

Mad og drikke

I Sønderborg-området er der rig mulighed for at stille både den lille og den store sult, smage på egnens delikatesser og behage smagssansen.

Sønderjylland er jo specielt kendt for det sønderjyske kaffebord med et bugnende kagebord, de lækre pølser, solæg, snysk samt det gode rugbrød og Sønderborg-området kan snildt følge med i udbudet af både tilberedte egnsretter og gode råvarer til din egen fremstilling.

Syv bløde og syv hårde

Det sønderjyske kaffebord er en tradition der stammer fra den tyske besættelsestid (1940-45), hvor danskerne mødtes til møder i forsamlingshuse. Men da tyskerne ikke ville give spiritusbevilling til dem, endte det med at den ellers brugte kaffepunch blev byttet ud med kaffe og kager.

 

Kagerne tog folk oftest selv med - derfor har det sønderjyske kaffebord et hav af forskellige kager, det siges at det som minimum skal bestå af 7 bløde kager i form af lagkager eller cremesnitter og 7 hårde som er småkager.

 

Folk havde en god appetit den gang og derfor startede man gerne kagegildet med en stopkage til at tage den værste sult - en pumle mæ smør, altså en bolle med smør.

 

Visse kager er især kendetegnende for Sønderjylland, blandt andet Gode Råd (en slags flad vaffel, ofte med smukt mønster), brødtorte (også kaldet rugbrødslagkage, som kombinerer flødeskum og rugbrød på en himmelsk måde), knepkager, ingenting, fedtkager og kringler (de sidstnævnte er alle småkager).

 

Du kan få sønderjysk kaffebord flere steder i Sønderjylland og i Sønderborg-området har vi Den Gamle Kro i Gråsten der disker op med ikke færre end 29 forskellige kager, den anden søndag i hver måned samt hver mandag i uge 7 samt i juli måned - husk at bestille bord.

 

Hver onsdag i juli måned er der i Nordborg tradition for, at servere kagebord på torvet "Den Røde Plads" fra kl. 14 - 16.

Tørslagtet og velhængt

Hos de lokale slagtere sælges velhængte steaks og gode udskæringer. Tørslagtet fjerkræ er også en mulighed og hos de lokale gårdbutikker kan du handle tilbehøret.

 

Efter tabet af krigen i 1864 flyttede preusserne til området og blandt dem var også gode håndværkere indenfor pølsemageri - det er ikke uden grund at begrebet "pølsetyskere" er opstået.

 

En hver pølsemager havde sine egne opskrifter som gik i arv og det er disse der stadig den dag i dag danner grundlaget for et andet kendt produkt; Den sønderjyske pølse.

 

Der er løbende blevet videreudviklet på opskrifterne for efterkommerne er fulgt med tiden og der findes i dag pølser i alverdens smagsretninger, men en af de mest kendte og elskede er nok Kartoffelspegepølsen.

Slagter Nielsen
Slagter Nielsen
RønhaveSlagteren
RønhaveSlagteren
Als Pølser
Als Pølser

De våde varer

Til et godt måltid mad hører gerne et godt og udsøgt glas vin eller en øl. Vi er så heldige at have både vingårde, gode vinspecialister og et mikrobryggeri i vores område.

 

Og hvorfor ikke lade aftenen klinge ud med en lokal gin? Destilleriet Sønderborg der producerer de økologiske Als Gin og Dybbøl Gin på lokale råvarer, mens Destilleriet Als har deres lokaler i Høruphav, hvor de fremstiller Kalas Gin, der fik en sølvmedalje i 2019 samt også er i gang med en lokal whisky.

Wohlenberg i Sønderborg
Wohlenberg i Sønderborg
Halmhuset Vin og Specialiteter
Halmhuset Vin og Specialiteter
Vinspecialisten Sønderborg
Vinspecialisten Sønderborg
Holm Vineri A/S
Holm Vineri A/S
Domaine Nyballe
Domaine Nyballe
BrewParts
BrewParts
Spisesteder på øen Als i Sønderborg-området

Spisesteder

En oversigt med restauranter, caféer og udbydere af fastfood.

Udvalgte spisesteder på øen Als og i Sønderborg-området

Udvalgte spisesteder

Dit overblik over spisesteder med særlige madoplevelser

Gårdbutikker på øen Als i Sønderborg-området

Gårdbutikker

Køb friske og lokale råvarer