VisitSønderborg

Nordens største samling gravhøje

Skovene i Sønderborg-området vrimler med oldtidsminder. I skoven Blomeskobbel på Als finder du Nordens største samling gravhøje og på Broagerland ligger en af Danmarks mest unikke oldtidsminder; Skelde Gravhøj. 

Vi har bare den største! Sønderborg-området vrimler med oldtidsminder - lige som resten af Danmark, men vi har bare nogle der skiller sig ud fra resten.

Ved østkysten på øen Als ligger den lille skov Blomeskobbel og her finder du den største samling af gravhøje i Norden. Men hvordan har de mon båret sig ad? Den store dæksten på langdysserne vejer omtrent 20 tons og der fandtes jo ikke maskiner i stenalderen!

Skelde Gravhøj er en af de mest unikke i Danmark! Slots- og Kulturstyrelsen har udvalgt 83 kulturhistoriske lokaltiteter i landet til projektet "Danmarks oldtid i landskabet" og i blandt dem er Skelde Gravhøj, som du finder på Broagerland.

Vidste du at Jens Raben, en af de mest kendte arkæologer i Danmark, opbyggede en samling der var begyndelsen på Museet på Sønderborg Slot?

Så var der også lige Jørgen Rieck, hvis samling nok må regnes for Danmarks største privatsamling af oldtidsfund og den kan du se i Svenstrup, hvor den gamle skole huser Jørgen Riecks Arkæologiske Samling.

Læs mere om vores oldtidsminder

Liste
Kort

Dette kunne måske også interessere dig

I den lille skov Blomeskobbel, finder du den største samling gravhøje i Norden. Dækstenen på det ene af gravkamrene vejer omkring 20 tons.