Gå til indhold
Christian X på Malgré Tout ved Frederikshøj i 1920

Genforening og Folkefest

Foto: Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot

Fejringen af Genforeningen blev så småt startet op igen i efteråret 2020 og den fortsætter ind i 2021, hvor H.M. Dronning Margrethe II besøger Sønderborg den 13. juni!

Krige er skrækkelige - også selv om de kan være befriende!
Da Tyskland taber 1. Verdenskrig (1914-18) opstår der ny opmærksomhed på landegrænsen i Danmark, som efter tabet af Krigen 1864 er trukket langs Kongeåen i Jylland.

Det besluttes, at folket i Nord- og Sydslesvig skal til stemmeurnerne og sætte kryds for, hvilket land de vil tilhøre fremadrettet og landbefolkningen stemmer Nordslesvig hjem til Danmark.

Kongens ridt
Den 10. juli 2020 er det 100 år siden, at den hvide hest, Malgré Tout, bar Kong Christian X over kongeå-grænsen ved Frederikshøj og derved markerede, at Sønderjylland atter var en del af Danmark. På Filmcentralen.dk kan du se optagelser fra begivenheden. Genforeningen blev fejret med en stor folkefest i Kongeskansen den 11. juli 1920 og 100-året var planlagt med en stor folkefest på Dybbøl Banke den samme dato, det satte Corona COVID-19 en stopper for og datoen er derfor flyttet til medio juni 2021 - den eksakte dato vil blive offentliggjort i september 2020!

Genforeningssten
Overalt i landet bliver der rejst genforeningssten og af de i alt 600 sten, finder du 40 i Sønderborg Kommune. I anledning af 100-året er der oprettet en ny hjemmeside for genforeningssten i Danmark. En mere speciel sten af slagsen er nok den i Lavensby, hvorpå der blandt andet står; med 150 danske stemmer mod 1 tysk. En anden er den ved Kruså, hvorpå der står; Her mødte Christian X de danske syd fra den 12·7·1920 - I skal ikke blive glemt!

Mindretal
Da grænsen flyttes fra Kongeåen til dens beliggenhed i dag opstår der et mindretal på begge sider. På den danske side opholder der sig en del tysksindede i de større byer, blandt andet i Sønderborg, hvortil tyskerne har forlagt en del af deres marine og bygget en kaserne og marineskole. Den dag i dag ses det tyske præg nok særligt i de jugendstil huse der findes i Sønderborg, men også størstedelen af vores fyrtårne er bygget under det tyske herredømme.

Foruden vore tyske børnehaver, skoler og bibliotek findes der i Sønderborg også et museum der omhandler tysk historie og kultur - fra storhedstiden under tysk herredømme til nutiden som mindretal, i øjeblikket er Deutsches Museum Nordschleswig dog lukket på grund af ombygning og udvidelse og vi glæder os til at se de nye udstillinger, når museet åbner for publikum, lørdag den 8. august 2020.

Arrangementer og mere information

Grænseforeningen opstod i 1920 og har til opgave at støtte danskheden på begge sider af grænsen. Foreningen kan dermed fejre 100 års jubilæum i 2020 og det gør de blandt andet med en ny, flot hjemmeside og udgivelsen af en bog om foreningen og dens arbejde, samt det nye og underholdende quiz-spil ”Lige til grænsen”.

Genforeningen vil blive markeret og fejret i 2020, med nye udstillinger på Museet Sønderborg Slot og Dybbøl Mølle samt arrangementer rundt i Sønderborg Kommune. Et af de større arrangement er Royal Run, som er blevet flyttet til den 12. september 2021, hvor mere end 17.000 deltagere løber sammen med Kronprins Frederik i Sønderborg. Den helt store dato bliver den 13. juni 2021, hvor H.M. Dronning Margrethe II´s besøg i  Sønderjylland rundes af i Sønderborg.

Programmet for fejringen i hele landet, vil du kunne finde på hjemmesiden Genforeningen2020.dk fra den 10. januar og kalenderen for arrangementer i Sønderborg Kommune finder du på Sonderborg.dk. Begge sider er opdateret i forhold til ændringer og aflysninger!

Logo-100-året for Danmarks Genforening

Foto:Genforeningen2020

Følg os på: