Gå til indhold
Gendarmstien - 84 km Europæisk kvalitetsvandrevej

Gendarmstien - 84 km kvalitetsvandring

Foto: Thorbjørn Dons - Vandringforalle.dk

Velkommen til Danmarks første Europæiske kvalitetsvandrevej. Gendarmstiens 84 km er certificeret den Europæiske Ramblers Association og byder på en enestående vandremulighed i en af Danmarks smukkeste omgivelser.

Sønderjyllands placering som grænseregion gør landsdelen til noget specielt, ikke mindst set i historiens lys. Efter genforeningen i 1920 blev grænsen og skibsfarten bevogtet af grænsegendarmerne. Patruljeringen foregik til fods langs kysten, og hver gendarm havde et bestemt stykke af grænsen at kontrollere.

Stien er siden blevet genskabt og starter eller ender i Padborg ved grænsen til Tyskland, her fra følger du Flensborg Fjord til Broagerland, videre langs Vemmingbund og Dybbøl Banke til Sønderborg. Efter at have krydset Als Sund via Kong Christian d. X Bro går turen videre på øen Als, langs havnen og strandpromenaden i Sønderborg, forbi Sønderskoven og Høruphav til Skovby på Sydals.

På vandre turen ad Gendarmstien følger du kysten det meste af vejen og går gennem et utroligt afvekslende landskab med skove, moser og enge i det historiske landskab.

Der findes ingen retningslinjer for hvor du starter på din vandreferie. Om du starter ved Padborg eller Skovby er helt op til dig og vil du hellere have en fast base og gå ud fra den, så kræver det blot lidt planlægning af transport - men det er stadig muligt.

På Gendarmstien med cykel fra Padborg til Sønderborg på øen Als

Gendarmstien er en vandrerute og det er ikke alle steder du kan/må cykle, der findes derfor alternativ ruter til cyklister. Tag et kig på Gendarmstiens hjemmeside; www.gendarmsti.dk og få vist den alternative rute på det interaktive kort.Foto:Matt Marsh

Skiltningen til stien er en blå gendarm. Hvis du er indstillet på af og til at trække med cyklen kan vandrestien også opleves på cykel. Alternativt findes der også en cykelstrækning.

Læs mere om de forskellige ruter og planlæg din tur på www.gendarmsti.dk. Her finder du blandt andet overnatningssteder og hvor du kan tappe vand undervejs på din tur med mere. 

Du kan også forhøre dig på turistkontoret og få udleveret et kort over Gendarmstien.

Er vandreturen på Gendarmstien ikke lang nok, fordi du måske er ved at tage 100 km mærket som spejder, så kan du hoppe på Alsstien nede ved Drejet og dermed udvide turen til omkring 151 km.

Har du behov for en mere planlagt tur med service, såsom bagagetransport, så er det muligt at bestille pakketure på BookSonderjylland.dk eller hos Vagabondtours.dk

Gendarmstien - Danmarks første kvalitetsvandrevej

Følg os på: