
Filmlocations i Sønderborg-området
Vi har lagt filmlocations til nogle af de store udgivelser i Danmark, såsom TV-dramaserien 1864, TV-serien Historien om Danmark og særligt til filmen I Krig & Kærlighed, men vi har også haft besøg af udenlandske filmhold blandt andet til SVT1´s De första svenskarna.
TV-dramaserien 1864
Sønderborg-området kom i særligt søgelys, da serien 1864 blev udgivet, men faktum er at der kun er en enkelt scene der er optaget her hos os. Skoleklassen på udflugt ved Dybbøl Mølle, hvor lærken står og triller højt oppe på himlen er optaget ved møllen - Danmarks national symbol for tapperhed.
Under et besøg i Sønderborg møder instruktør Ole Bornedal en meget flink, lokal mand ved Dybbøl Mølle, som ikke mener at det er noget problem i at grave hele området op for at optage filmen, men Dybbøl Banke er fredet i dag og derfor foregår alle kampscenerne i Tjekkiet og hovedrollernes hjemmescener er indspillet på Fyn.
TV-dramaserien 1864 er en DR produktion instrueret af Ole Bornedal. Serien er baseret på Tom Buk-Swienty´s bog Slagtebænk Dybbøl løber op 170 millioner danske kroner i produktionsomkostninger. Premieren den 12. oktober 2014 ligger ret sent på året.
I forbindelse med 150-året for slaget på Dybbøl Banke har Historiecenter Dybbøl Banke allerede registreret en stigning på 70% i besøgstallet over sommeren, og serien medfører en yderligere stigning i interessen for dette skæbnesvangre år i Danmarkshistorien, efterårsferien boomer med en stigning på 125% og mod 500 besøgene under weekendernes event Vinter på Dybbøl Banke kommer der 2000 gæster.
TV-serien Historien om Danmark
Anden del af serien på DR1 hedder Metallernes tid og omhandler bronze og jernalderen (1700 f.Kr. til 750 e.Kr.). Tilia Alsie er en tro kopi af Hjortspringbåden (350 f.Kr.) og på en kold januar dag i 2017 søsættes hun i Dyvig Bugt til optagelserne, der indleder afsnittet og viser handelsmanden Birk der drager ud på søvejen med sine varer. Afsnittet vises første gang den 9. april samme år.
TV-serien De första svenskarna - Sjökrigarna
Afsnittet i Historien om Danmark resulterer i en henvendelse fra Sverige, hvor man mangler en båd til andet afsnit på De första svenskarna - så den 27. april 2018 står Tilia Alsie og besætningen atter ud på filmoptagelser, men denne gang som søkrigere, som udsendes på SVT 1 den 27. februar 2019.
Filmen I Krig & Kærlighed
Det havde de ikke regnet med! Jens Frederik Heise deserterer fra rædslerne på slagmarken under 1. Verdenskrig (1914-18) og gemmer sig i 18 måneder, blandt andet på loftet af hans og hustruen Kathinka´s hus i Skovbyballe på Sydals. Jens Frederik fortæller aldrig om denne periode af sit liv og da han dør i 1968 er det ikke i forventningen om, at der vil blive udgivet en roman baseret på hans oplevelser i 1917-18.
Da forfatter Karsten Skov udgiver romanen Knacker i 2013 har han ingen anelse om, at den vil inspirere til en film der løber op på 42,5 millioner danske kroner i produktionsomkostninger.
Tjekkiet må stå for skud. Lige som TV-dramaserien 1864 foregår krigsscenerne i Tjekkiet og nogle af indendørs scenerne er optaget på Fyn, men øen Als kommer virkelig på landkortet, når vi taler locations i denne film. Store dele af filmen optages i Havnbjerg på Nordals, hvor møllen har en central rolle som hjemmet hvor Esben gemmer sig på loftet.
Havnbjerg Kirke og ikke mindst den lokale præst Robert Landeværn Ryholt, som stiller op som præst i filmen indgår også i nogle af de større scener. Krigsmateriel kræver god malm og en af klokkerne i Havnbjerg var blandt de 47 kirkeklokker, der blev konfiskeret i Sønderjylland og smeltet om under 1. Verdenskrig. Havnbjerg Kirke har derfor en genforeningsklokke, som da også høres under den historiske ringning i filmen.
I filmen hører og ser vi klokkerne fra Havnbjerg Kirke, og optagelsen er fra den dag, hvor alle landets kirkeklokker kimede i 30 minutter i anledning af Prins Henriks død. Et tilfælde, men en smuk, velmenende lille kondolence. I Krig & Kærlighed - En bog om Filmen og 1. Verdenskrig
Der ligger en banebrydende location i Nørreskoven. Manuskriptet indeholder scener, hvor Esben afsløres i sit flugtforsøg til Fyn af en færgemand, men under søgningen efter kystnære huse falder Mia Hagner Fridtjof over et foto af Taksensand Fyr på kysten ved Nørreskoven. Fyrtårnet er så karakteristisk, at det resulterer i banebrydende ændringer i selve manuskriptet - en location skrives ind og færgemanden erstattes af en fyrpasser!
Husker du scenen, hvor Gerhard skyder Hansen inde i skoven - den er optaget ved brudgomsegene i Nørreskoven!
Andre lokale locations i filmen er Augustenborg Slot og Slotskirke, Naturskolen Egetofte i Sønderskoven, havnekajen ved Sønderborg Slot og Ballebro Færgekro.
Filmen I Krig & Kærlighed er et samarbejde over grænsen og der forekommer scener fra Eckener Haus og Oluf-Samsons-Gang i Flensborg, ligeledes havde vi besøg af dampskibet Alexandra fra Flensborg til optagelserne på havnen i Sønderborg.
Tysk og danske filmstjerner castes til filmen, hvor der tales begge sprog - også selv om nogle af de danske skuespillere hverken kan tale eller forstå tysk.
I hovedrollerne ser du Sebastian Jessen og Rosalinde Münster, som ægteparret Esben og Kirstine, samt Tom Wlaschiha (kendt som Jagen H´ghar i Games of Thrones) som den tyske officer Gerhard og Thure Lindhardt i rollen som Hansen (kendt fra Engle og dæmoner, Fast and Furious 6 samt The Last Kingdom, hvor han spiller Guthred)

Dampskibet Alexandra er hjemmehørende i Flensborg. Her ses det som en del af locations under indspilningen af filmen I Krig & Kærlighed, hvor det fragter Esben og Jes hjem til Sønderborg Havn.Foto:Fridthjof Film