Gå til indhold

1864 - et skæbneår i Danmarks historie

Foto: Jonas Fægteborg Førstø

1864 er året, hvor Danmark mister Sønderjylland til Preusserne og indtil Genforeningen i 1920, forbliver Sønderborg-området på tyske hænder.

Krig er både skræmmende og fascinerende

- og krigen i 1864 er bestemt ingen undtagelse.

Senest har DR´s dramaserie ”1864” med sine 8 afsnit sat fokus på denne skæbnesvangre del af Danmarkshistorien. Men også forfatteren og journalisten Tom Buk-Swienty har skabt fornyet interesse for emnet med sine anmelderroste bøger 'Slagtebænk Dybbøl' og 'Dommedag Als'. Bøgerne tager på fremragende vis læseren med på en rejse tilbage til det skæbnesvangre år, hvor vi mistede Sønderjylland og Danmark blev forvandlet til en lilleput stat.

Tabet bliver nok særlig mærkbart under 1. Verdenskrig (1914-18), for godtnok er Danmark er neutral og deltager ikke, men mænd i Sønderjylland bliver indkaldt i den tyske hær og sendt til fronten.

Rejsen bliver dog først komplet, når man står på Dybbøl Banke og ser over mod Broagerland, hvorfra de preussiske granater regnede ned over skanserne, eller når man fra Arnkilsøre en tidlig morgen skuer over Alssund mod Sottrupskov på Jyllandssiden, hvorfra det endelige angreb blev sat ind. Historien er der stadig, og lukker man øjnene, kan man fornemme lydene, lugtene og frygten.

Vil man opleve hele historien skal man starte syd for grænsen ved Danevirke. Her stod den danske hær klar til at tage imod de preussiske soldater, da krigen brød ud den 31. januar 1864. Efter de første kampe foran stillingen stod det dog klart, at stillingen ikke kunne holdes, og den 4. februar besluttes det at forlade den.

Få kilometer fra Schleswig, på det sted, hvor Danevirke gennemskæres af Hærvejen, ligger Danevirke Museet. Museet ligger lige ved det sted, hvor man for nyligt har fundet spor fra den port, der i oldtiden regulerede trafikken på Hærvejen. Museet, der viser Danevirkes historie, er et besøg værd, men husk at medbringe danske kroner eller Euro, da man ikke tager imod betalingskort. 500 meter vest for museet, har danske og tyske ingeniørtropper genetableret Skanse 14 efter gamle tegninger og fotos.

Kommer man fra Gråsten ligger Dybbøl Banke som et naturligt højdedrag på vejen ind mod Sønderborg. Fra skanserne er der en fantastisk udsigt over hele området, og man kan både se den nordlige del af Alssund og Flensborg Fjord.

Et besøg på Historiecenter Dybbøl Banke giver den bedste formidling af slaget og er en oplevelse for både børn og voksne. Ønsker man at gå rundt på skanserne på egen hånd, fås et detaljeret oversigtskort på turistbureauet.

I ly af mørket, natten til den 29. juni, satte de første preussiske soldater sig i både og begav sig ud på sundet mod Als. Danskerne opdagede alt for sent, at angrebet var i gang og nåede ikke at reagere inden området var oversvømmet med preussiske soldater.

Følger man Nydamstien kan man stadig finde slisker og fordybninger i jorden, hvor robådene blev sat i vandet samt udgravninger til preussiske kanonstillinger. Hent folderen med ruten på turistbureauet.

Hvert år i juni genopføres 'Kampen om Als', der blev det afgørende slag i krigen 1864. Der er optog igennem Sønderborg by, soldaterlejr på Kær Vestermark og genopførelsen af overgangen til Als ved Arnkilsøre midt om natten. Eventen er virkelig en oplevelse værd.

Har du lyst til at få mere information og opleve de historiske seværdigheder i Sønderborg, som har tilknytning til 1864, findes der sommeren over en rundvisning om emnet.

Fotografi af Carl von Jena´s mindesten på Dybbøl Banke. Mange soldater blev begravet hvor de faldt og særligt på Arnkilsøre, der er en lille halvø til Als, finder du stadig gravkors og mindestene.Foto:Kim Toft Jørgensen

Find flere tips omkring 1864

Liste
Kort
Museet på Sønderborg Slot
Foto: Kim Toft Jørgensen

Museet på Sønderborg Slot

Museum med slotsrum såsom renaissancekirke 1570, riddersal o.s.v.

Historiske samlinger, især Sønderjyllands historie efter 1800. Slesvigske krige, Genforening, Verdenskrige m.m. Kulturhistorie, Spec....

Læs mere
"En by i ruiner" - en 1864 byvandring
Foto: VisitSønderborg

"En by i ruiner" - en 1864 byvandring

Den guidede rundvisning bringer jer forbi bygninger med historisk tilknytning til 1864 og steder hvor bomberne faldt og lagde byen i ruiner

Læs mere
Nydamstien
Foto: Steen Rabjerg

Nydamstien

Nydamstien på 7 km starter ved Sottrup Storskov. Herfra kan du følge en rute langs vandet, der leder dig forbi stederne, hvor den preussiske hær satte over til Als i robåde, og forbi Sandbjerg Gods, d...

Læs mere

Følg os på: