Gå til indhold
Dybbøl Banke og Sønderborg Slot

Fakta om Sønderborg - storbyen i naturen

Foto: Rune Johansen

Sønderjyllands største by ligger på begge sider af Als Sund, omgivet af smuk natur samt skovområdet Sønderskoven.

Med knap 28.000 indbyggere er Sønderborg ikke blot hovedbyen i Sønderborg Kommune, men også den største by i Sønderjylland. 

År 1169 opfører Valdemar den Store en borg ved den sydlige indsejling til Als Sund. I dag er borgen særlig kendt for at være en del af Museum Sønderjylland samt stedet hvor Kong Christian d. II sad i fangenskab - nemlig Sønderborg Slot.

Der har muligvis været et lille fiskerleje ved sundet, men selve byen er først opstået efter at borgen er bygget og nævnes første gang i 1256. Navnet Sønderborg stammer af Søndreborg, fordi der allerede fandtes borgen Alsborg på den nordlige del af øen Als, som blev omdøbt til Nørreborg.

Sønderborg vokser sig stor i ly af slottet og får status som købstad. I 1856 bliver bydelen på fastlands-siden forbundet med øen Als via pontonbroen Frederik d. VII´s Bro og da bykirken, Sct. Marie Kirke, ligger ovre på Als-siden skal der ikke betales bropenge om søndagen. Der er rigtig mange der benytter lejligheden for at passere gratis over broen og i folkemunde opstår betegnelsen "e hælle si" (den hellige side). Det er dog ikke alle der bliver bænket i kirken - for kroerne er også åbne. 

Under krigen i 1864 er der stor fokus på byen, for slagmarken ligger oppe på Dybbøl Banke lige ovre på den anden side af det smalle Als Sund og fra kanonstillingen ved Gammelmark på Broagerland kan Preussernes kanonkugler nå bydelen omkring slottet. Danskerne taber krigen og området bliver tysk frem til Genforeningen i 1920.

I 1905 beslutter det tyske rige, at forlægge en del af deres voksende flåde til Flensborg og Sønderborg. Dette resulterer i opførelsen af en marinestation, der i dag kendes som den tidligere Sønderborg Kaserne og der bygges store villaer i Jugendstil.

Sønderborg i dag er stadig en voksende by og det på begge sider af Als Sund.
På fastlandet finder du Alsion der huser Syddansk Universitet, Videnspark Alsion og Erhvervsakademi Sydvest samt en koncertsal af verdensklasse, hvor Sønderjyllands Symfoniorkester har deres base og sportshallen Broager Sparekasse Skansen, hvor SønderjyskE Håndbold er på hjemmebane.
På ø-siden er Frank Gehry´s masterplan ved at sætte sit præg på havnen, med Multikulturhuset der danner rammerne for både det danske og det tyske bibliotek samt Sønderjyllands Kunstskole og Alsik Hotel og Spa, hvor du både kan nyde et dejligt hotelophold, god mad og skønne wellness behandlinger samt besøge udsigtsplatformen Point of View på 16. etage og nyde byen 360° fra oven.

 

Terrænmodel af Sønderborg Kommune

Foto:SDFE

Følg os på: