Det idylliske Nordborg Slot spejler sig i søen

Nordborg

Den nordlige del af Als viser tydelige spor fra istidens gletsjere. Her har isen formet landskabet i smukke bakker, dale, vige og søer.

Oldenor, Bundsø og Mjels Sø har været tørlagt og opdyrket, men er i nyere tid sat under vand igen. Søerne på Nordals har tidligere alle været forbundet med fjorden som bugter eller vige, men er nu blevet ferskvandssøer med et alsidigt fugleliv. En PDF med bykort over Nordborg finder du på dette link.

Ta´ på rejse gennem Nordals´ historie. Med den gratis Nordals app er du klar til at opdage Nordals og de mange sagn, myter og historier, der knytter sig til området. Hent Nordals Natur- og Oplevelsespark App gratis i App Store og Google Play.

Nordborg by er med sine ca. 6.000 indbyggere den andenstørste by i Sønderborg Kommune. Byen byder på et varieret handelsliv, med tøjbutikker, guldsmed, boghandel og dagligvarebutikker.

Nordborg Slot er det ældste slot på øen Als og hed i sin tid Alsborg. Efter opførelsen af Søndre Borg tog slottet navneskifte til Nørre Borg, der sidenhen udviklede sig til Nordborg. Slottet ligger i et idyllisk og naturskønt område ved Nordborg Sø og huser i dag Nordborg Slots Efterskole. Parken er åben for besøgende i dagtimerne, hvorimod bygningerne er forbeholdt skolens elever og der er derfor ingen adgang. 

Tontoft Kirke i Nordborg er opført i 1200-tallet. Bag alteret findes en dør ind til hertugfamiliens gravkapel, som stod færdigt i 1700. Gennem en gitterlåge kan du se kisterne. Tag med på en historisk byvandring, hvor vi bl.a. besøger kirken.

Helt tilbage til 1683 har der været en færgerute mellem Hardeshøj og Ballebro. Den dag i dag forbinder bilfærgen ’Bitten’ det nordlige Als med fastlandet og kommer man fra nord, er det stadigvæk den hurtigste vej til Nordals. 

Hjortspringbåden er Skandinaviens ældste store våbenofferfund. Denne plankebyggede båd blev fundet i en mose lidt nord for Guderup og dateres til ca. 350 f.Kr. På Lindeværftet i Holm byggede man en kopi af båden. På værftet kan du se båden, udstillingen om byggeriet, jernalder-beklædning og genstande samt arbejdende værksteder. 

Jollmands Gaard er en gammel alsisk Kroggård, hvis form minder om en fiskekrog. Gården fremstår som da den blev opført og er en af de sidste tilbageværende Kroggårde i Danmark, hvilket gør det til et helt unikt kulturhistorisk levn.

Oplevelsesparken Universe er områdets hovedattraktion. Her skal man bruge både krop og intelligens, når parkens spændende aktiviteter og naturfænomener udforskes.

Egen Kirke er ikke blot den største landsbykirke på øen Als, den har også nogle af Danmarks smukkeste og mest velbevarede kirkestalde. De 34 staldrum med plads til det dobbelte antal heste er mellem 150 og 200 år gamle – et levn fra dengang man drog til kirke i hestevogn.

Nordeuropas højeste solur ligger syd for Egen Kirke på modsatte side af landevejen. Det er 12 meter højt og placeret på et anlæg, der er 28 meter i diameter. Soluret viser tiden med en utrolig nøjagtighed på +/- 1 minut, mod de normale 30 minutter.

Nørreskoven på østkysten er usædvanlig rig på kulturminder. I den 7 km2 store skov er der registreret mere end 80 fortidsminder, hvoraf en stor del er runddysser og langdysser fra Bondestenalderen. 

Østerholm Slotsruin ligger i en have på Strelbjergvej i den lille landsby Østerholm ved Nørreskoven. Det lille slot med vandgraven blev brugt som enkesæde til Nordborg Slot. I dag er blot grundstenene tilbage. 

Lokale brochurer for Nordals og Nordborg-området kan hentes på vores turistinformation hos: Nordborg Guld & Sølv, Storegade 15 A, 6430 Nordborg

Læs mere om:

Del denne side

Universe Science Park - hvor sjov er en videnskab!

Oplevelsesparken - hvor sjov er en videnskab!