Gå til indhold
©  Foto:

Synnejysk cykelhistorie i Sønderborg

Friluftsudstillingen fortæller om cyklens historie i det sønderjyske og den frihed ”jernhesten” bragte til arbejderklassen og ikke mindst kvinderne.

Oplev friluftsudstillingen med fokus på Sønderjysk cykelhistorie og den betydning cyklen har haft for landsdelen. For nogle er cyklen stadig uundværlig den dag i dag og det har den været i mange år.

Da den første bicykel kom til Danmark i 1875, var det ikke allemandseje og et forholdsvis billigt transportmiddel som i dag. Det var kun det bedre borgerskab der havde råd til at købe deres egen bicykel, andre måtte leje.

Da først man begyndte at producere cykler i Danmark tog det fart og i 1882 var der flere hundrede bicykler i landet mod de 10 der var året forinden. Snart blev der dannet cykelklubber og afviklet langdistancecykelløb mellem Haderslev og Hamborg.

Udstillingen består af tre skilte tavler med billeder af sønderjysk cykelhistorie, såsom Sønderborg Bicycle Clubs udflugt til Haderslev i 1898 og tekster på dansk , tysk og engelsk. Friluftsudstillingen der åbnes den 25. maj kl. 10, er udviklet af Museum Sønderjylland og kan ses i Sønderborg frem til 21. august 2022.