Danmarks nationalæble - Gråsten æblet

Gråsten - Nationalæblets Hjemby

Gråsten er smukt beliggende ved Nybøl Nor og omkranset af store, flotte skovområder.

Gråsten Slot og Slotshave er hovedattraktionen i området. Hvert år bruger kongefamilien Gråsten Slot som sommerresidens og i den periode er der området afspærret og under bevogtning af den Kongelige Livgarde. En PDF med bykort over Gråsten finder du på dette link.

Parade og vagtskifte hører til, når den kongelige familie er på besøg. Vagten udgår fra Palæet, Ahlefeldvej, hvor garderne stiller op ca. 11.30. Herfra marcheres der gennem Gråsten til slottet, hvor vagtafløsningen sker kl. 12.00. Når HKH Dronning Margrethe II opholder sig på slottet i Gråsten, kan man om fredagen nyde en lille koncert i slotsgården efter vagtskiftet.

Danmarks Nationalæble, ’Gråsten Æblet’, blev bragt til Gråsten af Grev Frederik Ahlefeldt den Yngre (1662–1708), som købte æbletræet på en rejse sydpå. I slotshavens gartneri blev træet plejet, passet og navngivet Gråsten æbletræet. Fra moderplanten blev der klippet podekviste, som blev solgt, og snart blev Gråsten æbletræet dyrket mange steder. 
I dag dyrkes det stadig hos bl.a. Hestehavegård Frugtplantage og Østergård Frugt og Bær. 
Det oprindelige træ væltede i stormen 1999, men der findes stadigvæk 80 år gamle træer fra podekviste i haven.

Vidste du at ideen til Apple-logoet stammer fra vores nationalæble? Historien kan du læse i folderen "Gråsten-æblet - fra Kong Christian 5. og Grev Carl Ahlefeldt til Steve Jobs"

Når kongefamilien benytter Gråsten Slot er området lukket for publikum, men resten af året kan du besøge den smukke have. Du kan også vælge at deltage på rundvisning i slotshaven og slotskirken, som arrangeres i løbet af sommerhalvåret.

Gråsten er en aktiv handelsby med ca. 4.200 indbyggere (2016) og et godt og varieret udbud af forretninger og dagligvarebutikker i såvel bymidten som i Ulsnæs Centret.

Gå på opdagelse i Gråstens historie. Med den gratis Gråsten app kan du opleve seværdigheder, skulpturer og historiske områder i Gråsten. Hent den gratis Gråsten APP i App store og Google Play.

Oldtimerløbet, Harley Davidson Træf og Torvedagene er blot nogle af de tilbagevendende arrangementer Gråsten byder på i løbet af året.

Gråstenskovene byder på mange dejlige naturoplevelser, hvad enten du er gående, på cykel eller på hesteryg. Landskabet er præget af dybe smeltevandsdale fra istiden, og der findes højdeforskelle indtil 45 meter. Kort over Gråstenskovene findes på turistkontoret. 

Sørøveren Alf, som holdt til i Gråstenskovene, huserede ifølge sagnene på hele egnen og specielt på Flensborg Fjord. Tag børnene med på en Sørøver Alftur forbi Alfs Kilde til Alfs Hule og hør hele sagnet.

Turene i hestevogn i Gråsten Skovene byder på skønne naturoplevelser. Hold en pause ved en af de smukke søer opkaldt efter Dronning Ingrid og prinsesserne. Du kan også opleve skoven fra hesteryg med Equifree.

Rinkenæs Gl. Kirke hører til blandt Danmarks ældste kirker. Den blev bygget i romansk stil i 1158 og var oprindeligt omgivet af en lille landsby, som dog forsvandt omkring år 1300. I dag ligger kirken for sig selv, ca. 4 km. fra Rinkenæs.

Kværs Hede er en gammel vandreklit, der blev stoppet ved hjælp af beplantning. Området består hovedsageligt af nåletræer og lyng, og har et interessant plante og dyreliv. Der er adgang via grusvejen fra P-pladsen ved Avntoftvej mellem Kværs og Søgaard.

Lokale brochurer for Gråsten-området kan hentes på vores turistinformation som du finder hos:
Hotel og restaurant Det Gamle Rådhus, Torvet 8, 6300 Gråsten.

Læs mere om:

Del denne side

Gendarmstien - 84 kilometer naturoplevelse

Må vi præsentere Danmark´s første Europæiske Kvalitets Vandrervej med certifikat fra Leading Quality Trail (LQT)