Solæg - sønderjyllands svar på tapas

Gastronomi i Sønderborg-området

I Sønderborg-området er der rig mulighed for at stille både den lille og den store sult, smage på egnens delikatesser og behage smagssansen.

Specielt er Sønderjylland jo kendt for det sønderjyske kaffebord med et bugnende kagebord, de lækre pølser, solæg, snysk og det gode rugbrød. 

På denne side finder du inspiration til at gå ombord i det sønderjyske køkken. Book eventuelt en gastronomi oplevelse her.

Skal du ud og spise, kan du her få en oversigt over områdets mange restauranter her. Caféer har vi selvfølgelig også - se dem her.

 

Det sønderjyske kaffebord

Lækre kager af forskelligt art på et kæmpe bord, hvor alle kan tage for sig af retterne - MUMS!

Traditionen stammer fra den tyske besættelsestid, hvor danskerne mødtes til møder i forsamlingshuse. Men da tyskerne ikke ville give spiritusbevilling til dem, endte det med at den ellers brugte kaffepunch blev byttet ud med kaffe og kager. Kagerne tog folk oftest selv med - derfor har det sønderjyske kaffebord et hav af forskellige kager. Visse kager er især kendetegnende for Sønderjylland, blandt andet Gode Råd (en slags flad vaffel, ofte med smukt mønster), brødtorte (også kaldet rugbrødslagkage, som kombinerer flødeskum og rugbrød på en himmelsk måde), knepkager, ingenting, fedtkager og kringler (de sidstnævnte er alle småkager).

Du kan få sønderjysk kaffebord flere steder i Sønderjylland og i Sønderborg-området har vi Den Gamle Kro i Gråsten der disker op med ikke færre end 29 forskellige kager, den anden søndag i hver måned samt hver mandag i juli måned - husk at bestille bord via deres hjemmeside.

De sønderjyske specialiteter

Som nævnt er Sønderjylland kendt for sine lækre madvarer og egnsretter, herunder slagtervarer. I dit lokale supermarked - og i Sønderborg-området - kan du finde både brød, pølser, saft og meget mere, som stammer fra egnen. Specielt må du ikke gå glip af den gode ringriderpølse, som serveres mange steder, specielt i forbindelse med ringridning.

Smag på de lokale råvarer

På din tur rundt i området møder du gårdbutikker og selvbetjente vejboder med bl.a. friske æg, frugt og grønt direkte fra marken eller kød af høj kvalitet - se oversigten her. Du kan også hente folderen "Gårdbutikker i Sønderborg-området" her.

Del denne side

Danfoss Universe blå kube

Oplevelser

Få mere at vide omkring hvad du kan opleve i Sønderborg-området.