Ingredienser:
Hønseæg (medium størrelse – det skal passe med en mundfuld)
Groft salt (150 gram pr. liter lagevand)
NB. Et frisklagt æg er ikke nemt at pille, så planlæg lidt forud og køb æggene i god tid før kogning og køb nogle ekstra i fald at nogen går for meget i stykker under kogning.
Ønskes ægget farvet skal der til lagen bruges:
Orange/brun: Løgskaller (de tørre brune yderskaller), kombineres evt. med løgsuppe på dagen for tilberedningen – hvis man ikke har gemt skallerne inden.
Blå: 500 gram snittet rødkål pr. 1 liter lagevand
Pink: 800 gram skrubbede rødbeder pr. 1 liter lagevand (tilsæt 1 dl. friskpresset citronsaft efter sining)
Tilberedning:
Det er en udbredt misforståelse blandt ikke Sønderjyder, at solæg er kogt i saltlage!
Begynd med at koge lagen. Gryde med vand sættes i kog og salt opløses i vandet og lagen koges 5 minutter - ved eventuelt tilbehør for farvning koges lagen i ca. ½ time, hvorefter farvetilbehør sies fra og lagen sættes til afkøling.
Æggene får et prik i den butte ende og lægges i en gryde med koldt vand. Gryden bringes i kog og det SKAL koge i 20 minutter inden æggene køles af under koldt vand.
Nu rulles og bankes æggene let, så skallen krakelerer flere steder, for at saltlage og eventuel farvestof bedre kan nå ind i ægget. Ønskes ensfarvede æg pilles skallen helt af. Æggene lægges i saltlagen, der skal være salt nok til at de flyder, og stilles mørkt og køligt i minimum 3 dage, men helst i 7-10 dage – herefter kan man skifte med en frisk farveløs lage, dog med mindre saltindhold.
Æggene kan holde sig i mindst 1 måned, forudsat at man skifter lagen med jævne mellemrum (når den begynder at blive uklar) og opbevarer dem et mørkt og køligt sted.
Siden skal de spises:
Pil ægget, skær det over (og ja, blommen skal se sådan ud;-), vend det på hovedet og tryk let for at få den halve blomme ud.
I hulningen hældes sennep (som også kan reparere lidt, hvis kanten er revnet), olie, eddike og nogle dråber Tabasco - eventuelt lidt friskkværnet hvid peber.
Blommen lægges tilbage med buen opad – man siger skål – spiser det halve æg i en mundfuld og skyller efter med snaps.
God fornøjelse og velbekomme!