
Solæg til påskebordet
Solæg er en Synnejysk specialitet der spises ved forskellige lejligheder året rundt - til påskebordet kan du eventuelt farve æggene!
Solæg er en synnejysk specialitet. Navnet kommer af det tyske Solei, hvor sol er saltlage og ei er æg. Denne spise hører helt klart ind under kategorien; Enten elsker man det eller også …
Solæg spises ved flere forskellige lejligheder, nogen spiser dem på må og få året rundt, mens andre har gjort solæget til en del af påsketraditionen og får dem altid i forbindelse med påskefrokosten.
Vi tager ofte solæg med på ferie i sommerhuset, hvor vi på ankomstaftenen gerne får en lækker frokost frem for varm mad, så vi lægger ud med at ”skåle” i solæg. Normalt er det solæg uden farve, så der blev kigget noget, da jeg serverede blå æg! Conni Ernst - VisitSønderborg
Ingredienser:
Hønseæg (medium størrelse – det skal passe med en mundfuld)
Groft salt (150 gram pr. liter lagevand)
NB. Et frisklagt æg er ikke nemt at pille, så planlæg lidt forud og køb æggene i god tid før kogning og køb nogle ekstra i fald at nogen går for meget i stykker under kogning.
Ønskes ægget farvet skal der til lagen bruges:
Orange/brun: Løgskaller (de tørre brune yderskaller), kombineres evt. med løgsuppe på dagen for tilberedningen – hvis man ikke har gemt skallerne inden.
Blå: 500 gram snittet rødkål pr. 1 liter lagevand
Pink: 800 gram skrubbede rødbeder pr. 1 liter lagevand (tilsæt 1 dl. friskpresset citronsaft efter sining)
Tilberedning:
Det er en udbredt misforståelse blandt ikke Sønderjyder, at solæg er kogt i saltlage!
Begynd med at koge lagen. Gryde med vand sættes i kog og salt opløses i vandet og lagen koges 5 minutter - ved eventuelt tilbehør for farvning koges lagen i ca. ½ time, hvorefter farvetilbehør sies fra og lagen sættes til afkøling.
Æggene får et prik i den butte ende og lægges i en gryde med koldt vand. Gryden bringes i kog og det SKAL koge i 20 minutter inden æggene køles af under koldt vand.
Nu rulles og bankes æggene let, så skallen krakelerer flere steder, for at saltlage og eventuel farvestof bedre kan nå ind i ægget. Ønskes ensfarvede æg pilles skallen helt af. Æggene lægges i saltlagen, der skal være salt nok til at de flyder, og stilles mørkt og køligt i minimum 3 dage, men helst i 7-10 dage – herefter kan man skifte med en frisk farveløs lage, dog med mindre saltindhold.
Æggene kan holde sig i mindst 1 måned, forudsat at man skifter lagen med jævne mellemrum (når den begynder at blive uklar) og opbevarer dem et mørkt og køligt sted.
Siden skal de spises:
Pil ægget, skær det over (og ja, blommen skal se sådan ud;-), vend det på hovedet og tryk let for at få den halve blomme ud.
I hulningen hældes sennep (som også kan reparere lidt, hvis kanten er revnet), olie, eddike og nogle dråber Tabasco - eventuelt lidt friskkværnet hvid peber.
Blommen lægges tilbage med buen opad – man siger skål – spiser det halve æg i en mundfuld og skyller efter med snaps.
God fornøjelse og velbekomme!

Foto:Conni Ernst