Morgendug på plænen ved Augustenborg Slot

Augustenborg - Hertugernes By

Da Hertug Ernst Günther skulle bruge plads til det første slot i Augustenborg, lod han landsbyen Stavnsbøl nedrive. En del små huse blev bygget til ansatte på hoffet og mange af dem har stadig de gamle smukke døre.

Augustenborg Slot er et af de flotteste barokslotte i Danmark. Den sidste hertug på Augustenborg Slot blev Hertug Christian August II. Under 3-årskrigen (1848-50) holdt hertugen med oprørene. Dette var ilde set og i marts 1848 måtte han i al hast forlade slottet, og alle besiddelserne gik tabt. Der indrettes lazaret på slottet under begge slesvigske krige. En PDF med bykort over Augustenborg finder du på dette link.

Efter en årrække som kaserne blev slottet i 1878 taget i brug som preussisk lærerindeseminarium, og i den forbindelse dækkedes den frimodige vægdekoration i havesalen med et tæppe - den var for anstødelig. Efter genforeningen i 1920 blev slottet købt af den danske stat og senere indrettet til statshospital. Fra 1932 og frem til september 2015 har det været psykiatrisk hospital. I dag skaber slottet rammen for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen (tidl. Naturerhvervsstyrelsen), som blev forflyttet fra København i 2016.

Augustenborg Slotskirke er et helstøbt eksempel på et fyrstekapel. Det smukke marmorgulv, de overdådige stukdekorationer og blomstrende træudskæringer belagt med bladguld vidner om fortidens rigdom. Kapellet blev indviet i 1775 og er specielt bygget, så datidens fruer kunne komme rundt i de store kjoler. Den flotte døbefont af Carraramarmor er skænket af Zar Alexander. Bemærkelsesværdigt er også, at alteret, prædikestolen og orglet er placeret over hinanden.

På Minimuseet ved klokketårnet får du et indblik i hertugfamiliens historie.

Tag med på rundvisningen Augustenborg - hertugernes by. Sammen med guiden besøges den overdådige slotskirke og der fortælles om hertugfamilien, turen fortsætter til nogle af de gamle huse i byen. 

I den nordligste del af slotsparken finder du Skulpturparken – Augustiana - der er åben for besøgende døgnets 24 timer.

Augustenborg kirkegård ligger ca. 750 meter fra kirken, på hjørnet af Stavenbølsgade, Parkgade og Møllegade. Den blev indviet i juni 1848, da Ketting Kirkegård var blevet for lille til de faldne fra 3-årskrigen, der varede fra 1848-1850. I dag er der 69 gravsteder og en fællesgrav fra de to slesvigske krige. Kirkegården er fredet.

Sebbe Als blev i tiden 1967-1969 bygget som tro kopi af vikingeskibet ’vrag nr. 5’ fra fundene i Skullelev ved Roskilde Fjord. Skibet er bygget efter tegninger af originalen og man brugte den samme type værktøj som de ’gamle’ vikinger brugte. Sebbe Als blev søsat i 1969, og du kan bl.a. opleve skibet til Rumregatta og Kulturnat i Sønderborg.

Ketting Nor ligger ved smutvejen mellem Sebbelev og Egen. Det smukke naturområde byder på et rigt fugleliv og langs sydsiden kan du følge en lille sti ud til fuglereservatet med fugletårn. Tag gummistøvler på. I den vestlige del, op til dæmningen er det tilladt at fiske, dette kræver dog fiskekort til Ketting Nor samt statens fisketegn.

Læs mere om:

Del denne side

Guidede ture

Klik her for at få en oversigt over byvandringer og guidede ture i dit ferieområde.