Udsigt over Okseøerne på vejen til Sønderborg
Udsigt over Okseøerne på vejen til Sønderborg

På tur med cyklen

Er du frisk på en cykeltur, så besøg Sønderborg Turistbureau. Her finder du gode oplevelseskort med cykelruter indtegnet samt brochurer for Gendarmstien og statsskovene, fx Friluftskortet for Sønderborg Kommune og Friluftskortet for Als, hvor mange af nedenstående ruter er nævnt. Kortene giver også overblik over, hvor der er fugletårne, madpakkehuse, teltpladser, toiletfaciliteter, seværdigheder m.m.

Området byder på mange markerede cykelruter. De lokale, regionale og nationale ruter fører dig igennem den flotte natur forbi områdets mange seværdigheder. I de flotte løvskove har du mulighed for selv at lægge ruterne ad de mange små veje og skovstier, så din tur fører forbi de mange gravhøje og særlige seværdigheder i Nørreskoven, Sønderskoven eller Gråsten Skovene.

Har du ikke selv cyklen med, kan du finde en oversigt over cykeludlejningssteder.

Korte ruter

 • Gråstenruten på 20,9 km
  På denne hyggelige tur, hvor underlaget er mest asfalt og grus og med en højdemeter på ca. 80, kommer du blandt andet forbi Gråsten Skovene og Gråsten Slot. Se kortet over ruten
 • Nordborgruten på 26 km
  Denne nemme tur (har kun højdemeter på 10), hvor asfalt er underlaget, tager dig blandt andet forbi Holm, hvor man finder den sidste Alsiske Kroggård ’Jollmands Gaard’ fra 1700’tallet, der absolut er et besøg værd. Ruten fører videre til Købingsmark og til Havnbjerg. Herfra går turen mod østkysten af øen og tilbage til Nordborg. Se ruten her.
 • Guderupturen på 21,9 km
  Denne hyggelige rute med en højdemeter på 60 fører dig af små veje rundt til Svenstrup, inden du igen er i Guderup. Turen går også gennem Nørreskoven på grusvej. Se oversigten over ruten her.
 • Sønderborg/Kærruten på 22 km
  Turen starter ved Sønderborg Slot og har en højdemeter på ca. 20 med asfalt-underlag. Turen går igennem Sønderskoven, via Ulkebøl til Arnkil, hvor kampen om Als fandt sted i 1864. På halvøen findes der mange krigergrave. Klik her for at se Sønderborg/Kærruten.
 • Sønderborg/Dybbølruten på 22,4 km
  Turen har en højdemeter på 60 og foregår mest på asfalt. Ruten starter ved Chr. Xs bro og følger ved Dybbøl Gendarmstien langs vandet. Herefter bøjer den af mod øst og fører forbi Nybøl og Vester Sottrup mod Ragebøl, tilbage til Dybbøl, hvorfra den fører forbi Historiecenter Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle – begge seværdigheder et besøg værd. Klik her for at se kortet over ruten.
 • Sønderborg "Byvandring" på cykel på ca. 10 km
  En hyggelig tur rundt til nogle af de forskellige bykvarterer i Sønderborg. Brochuren findes desværre ikke i trykt form mere, men kan hentes ned her og printes (A3 giver det bedste resultat)
 • Lokalrute 21 på 26 km
  Turen tager dig rundt på Broagerland. Den starter i Broager, kører forbi Cathrinesminde Teglværksmuseum, Brunsnæs, Gammelgab og stranden ved Vemmingbund.
 • Lokalrute 24 på 23 km
  Turen starter i Vester Sottrup. Ruten fører dig bl.a. forbi Nydam Mose, hvor Conrad Engelhardt i 1863 fandt 3 både (bl.a. Nydambåden), våben, smykker og mønter fra oldtiden.
 • Rundtur på Sydals på 25 km
  Halvøen Kegnæs på Sydals indbyder til en rundtur på ca. 25 km, hvor du primært kan følge de små veje. Det er lokalrute 31, der fører dig over halvøen, forbi Kegnæs Færge, hvor der frem til 1969 sejlede en lille færge til Høruphav, og langs vandet til Kegnæs Ende, hvor man kan nyde udsigten over til Høruphav og Broagerland. Besøg Sønderby, hvor den smalle Sønderbygade ligger kønt indrammet af små, stråtækte huse.
 • Lokalrute 36 på 28 km
  Rundturen starter og slutter i Augustenborg. Turen går bl.a. forbi Ketting Nor, Nørreskoven og Asserballe. Gør fx holdt i skoven, hvor I kan spise picnic ved en af de opstillede borde og bænke.

Lange ruter

 • Sydals/Sundevedruten på 104,6 km
  Ruten har en højdemeter på 430 og køres primært på asfalt. Her starter du i Mommark, kører mod Sønderborg, slår et smut forbi Broager på fastlandet, inden du igen kører over broen og tilbage mod Mommark. Se turen her.
 • Turen til det Nordlige Als på 97,5 km
  Her er underlaget asfalt, og der er en højdemeter på ca. 440. Du starter her i Mommark og oplever undervejs de små hyggelige byer som Tandslet, Asserballe, Fynshav, Guderup og Nordborg. Klik her for at se ruten.
 • Gendarmstien
  På Gendarmstien kan du ikke cykle hele vejen, men i det udførlige kort over Gendarmstien kan du se de alternative ruter for cyklister. Ruten leder dig langs vandet og gennem et smukt, afvekslende landskab med bakker, moser og enge. Kortet fås også på turistbureauet.
 • Sønderborg/Hardeshøj
  Er du til en længere cykeltur, er det oplagt at følge regionalrute 2, der fører dig fra Sønderborg over Als til Hardeshøj, hvor du kan tage færgen til Ballebro på fastlandet. Cyklen får du gratis med. Fra Ballebro kan du enten tage nationalrute 5 tilbage til Dybbøl/Sønderborg eller vælge en af de mange lokalruter der fører dig videre ad snoede veje. Har du lyst til at få lidt lokalt islæt, kan du gøre stop ved en af de hyggelige kroer eller besøge de små gallerier, museer og samlinger undervejs.

Ruter for MTB

 • Fladbæk-ruten. I Nørreskoven Als finder du denne 22 kilometer lange rute for mountainbikes, som starter ved Tranerodde Fyr nord for skoven - se rutens forløb her. 
 • Turen Bittenlunden starter også ved Tranerodde Fyr og fører dig på en 8 kilometer lang tur rundt om Havnbjerg - find kortet her.

Del denne side

Ud i naturen

Oplev vores mange skønne naturområder

"Den sidste soldat" - 1864 cykeltur

over 2 dage der følger tilbagetrækningen over Als til Kegnæs