Gendarmstien er skiltet med blå gendarmer

I Gendarmernes Fodspor

Velkommen til Danmarks første Europæiske kvalitetsvandrevej - Gendarmstien.

Gendarmstien på 74 km er en enestående vandremulighed i en af Danmarks smukkeste omgivelser.

Sønderjyllands placering som grænseregion gør landsdelen til noget specielt, ikke mindst set i historiens lys. Efter genforeningen i 1920 blev grænsen og skibsfarten bevogtet af grænsegendarmerne. Patruljeringen foregik til fods langs kysten, og hver gendarm havde et bestemt stykke af grænsen at kontrollere. Stien er siden blevet genskabt og starter i Høruphav på Sydals og går via Sønderskoven og Sønderborg videre til fastlandet forbi Dybbøl, Vemmingbund, Broagerland, Gråsten, Rinkenæs og Kollund til den tyske grænse. Det meste af vejen følger du kysten og går gennem et utroligt afvekslende landskab med skove, moser og enge i det historiske landskab.

Skiltningen til stien er en blå gendarm. Hvis du er indstillet på af og til at trække med cyklen kan vandrestien også opleves på cykel. Alternativt findes der også en cykelstrækning.

Læs mere om de forskellige ruter og planlæg din tur på Gendarmstien på www.gendarmsti.dk. Her finder du blandt andet overnatningssteder og hvor du kan tappe vand undervejs på din tur med mere. 

Du kan også forhøre dig på turistkontoret og få udleveret et kort over Gendarmstien eller se vores online guide til Gendarmstien.

I efteråret 2016 blev Gendarmstien forbundet fra Høruphav til afsnittet Vibæk-Skovby, så det ikke længere er påkrævet at følge landevejen. Strækningen Høruphav-Skovby er dog IKKE omfattet af certifikatet Europæisk Kvalitetsvandrevej endnu.

Gendarmstien er blot en af de mange muligheder for en rask travetur i Sønderborg området - se de mange andre ture her.

Book oplevelser til Gendarmstien 

Guidet tur på 1,5 time på Gendarmstien

Tur på Gendarmstien med 4 overnatninger

Byg selv tur på Gendarmstien med fri bagagetransport

Del denne side

Gendarmstien

Ud i naturen

Oplev vores mange skønne naturområder