Sorry if you notice any errors on this page - we're updating our design. Thanks for your patience!
Gråsten æbler

Gråsten - Nationalæblets Hjemby

Gråsten er smukt beliggende ved Nybøl Nor og omkranset af flotte skovområder. Gråsten Slot og Slotshave er hovedattraktionen i området. Hvert år bruger kongefamilien Gråsten Slot som sommerresidens. Parade og vagtskifte hører til, når den kongelige familie er på besøg. Vagten udgår fra Palæet, Ahlefeldvej, hvor garderne stiller op ca. 11.30. Herfra marcheres der under ledsagelse af fløjter og trommer gennem Gråsten til slottet, hvor vagtafløsningen sker kl. 12.00. Om fredagen kan man nyde en lille koncert i slotsgården efter vagtskiftet.

Danmarks Nationalæble, ’Gråsten Æblet’, blev bragt til Gråsten af Grev Frederik Ahlefeldt den Yngre (1662–1708), som købte æbletræet på en rejse sydpå. I slotshavens gartneri blev træet plejet, passet og navngivet Gråsten æbletræet. Fra moderplanten blev der klippet podekviste, som blev solgt, og snart blev Gråsten æbletræet dyrket mange steder. I dag dyrkes det stadig hos bl.a. Hestehavegård Frugtplantage og  Østergård Frugt og Bær. Det oprindelige træ væltede i stormen 1999, men der findes stadigvæk 80 år gamle træer fra podekviste i haven. Du kan også komme på rundvisning i slotshaven og slotskirken, men du kan også besøge haven på egen hånd.

Gråsten er en aktiv handelsby med et godt og varieret udbud af forretninger og dagligvarebutikker i såvel bymidten som i Ulsnæs Centret.

Oldtimerløbet, Harley Davidson Træf og Torvedagene er blot nogle af de tilbagevendende arrangementer Gråsten byder på i løbet af året. Hent månedens begivenhedskalender på turistkontoret for datoerne på de største begivenheder eller se dem her.

Gråsten Skovene byder på mange dejlige naturoplevelser, hvad enten du er gående, på cykel eller på  hesteryg. Landskabet er præget af dybe smeltevandsdale fra istiden, og der findes højdeforskelle indtil 45 meter. Kort over Gråsten Skovene findes på turistkontoret

Sørøveren Alf, som holdt til i Gråsten Skovene, huserede ifølge sagnene på hele egnen og specielt på Flensborg Fjord. Tag børnene med på en Sørøver Alftur forbi Alfs Kilde til Alfs Hule og hør hele sagnet.

Turene i hestevogn i Gråsten Skovene byder på skønne naturoplevelser. Hold en pause ved en af de smukke søer opkaldt efter Dronning Ingrid og prinsesserne.

Rinkenæs Gl. Kirke hører til blandt Danmarks ældste kirker. Den blev bygget i romansk stil i 1158 og var oprindeligt omgivet af en lille landsby, som dog forsvandt omkring år 1300. I dag ligger kirken for sig selv, ca. 4 km. fra Rinkenæs.

Kværs Hede er en gammel vandreklit, der blev stoppet ved hjælp af beplantning. Området består hovedsageligt af nåletræer og lyng, og har et interessant plante og dyreliv. Adgang via grusvej fra P-pladsen ved Avntoftvej mellem Kværs og Søgaard.

Lokale brochurer for Gråsten-området kan hentes på vores turistinformation hos Det Gamle Rådhus, Torvet 8, 6300 Gråsten.

Del denne side

Rundvisninger, byvandringer og guidede ture

Klik her for at få en oversigt over hvilke byvandringer og guidede ture, du kan komme på.

Gendarmstien

Læs mere om Gendarmstien, hvor landegrænsen og skibsfarten blev bevogtet af grænsegendarmerne til fods langs kysten.