Gråsten Slot

Gråsten Slot er mest kendt som sommerresidens for den kongelige familie. 

Det første Gråsten var et lille jagtslot, opført i midten af 1500-tallet. Efter slottet nedbrændte i 1603 opførtes et nyt slot, der højst sandsynligt har ligget hvor den nuværende Gråstens sydfløj er placeret. Kort før år 1700 byggede storkansler Frederik Ahlefeldt et vældigt barokslot, der imidlertid brændte i 1757.Det eneste der blev reddet var slotskirken. Det nuværende Gråsten Slot stammer således fra 1759, hvor en ny sydfløj blev opført og fra 1842 hvor midterbygningen blev bygget.

I 1935 blev brugsretten til slottet overdraget til daværende Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid. Dronning Ingrid besad en stor interesse for blomster og var personligt inde over planlægningen af blomsterhaven ved Gråsten Slot frem til hendes død i år 2000.

Når kongefamilien har residens på Gråsten Slot er området lukket for offentligheden og der er således ikke adgang for publikum i Gråsten Slotshave- og Kirke. De seneste år har kronprins parret og deres børn påbegyndt deres ophold i slutningen af juni, fulgt af HMS Dronning Margrethe II og HKH Prins Henrik.

Det forventes at dronningen ankommer på kongeskibet Dannebrog til Aabenraa Havn den 15. juli 2017 - kongeskibet forlægges derefter til Slotskajen i Sønderborg.

2017 lukkes området fra torsdag aften den 22. juni og åbner igen fredag morgen den 11. august. Undtaget er dog den 27. juli, hvor slotsgartnerne tilbyder haverundvisninger - billetsalg finder I på www.booksonderjylland.dk

Vagtafløsning:
Når slottet er beboet, er der hver dag vagtafløsning af den Kongelige Livgarde. Vagten udgår fra Det Gule Palæ, Ahlmannsvej, hvor garderne stiller op ca. kl. 11.30. Herfra marcheres der under ledsagelse af fløjter og trommer gennem Gråsten til slottet, hvor vagtafløsningen sker kl. 12.00. Når dronningen bor på slottet afsluttes vagtafløsningen om fredagen med en lille koncert i slotsgården.

Del denne side

Opdateret af:

VisitSønderborg info@visitsonderborg.com
 

Kontakt

Adresse

Gråsten Slot
6300 Gråsten

Telefon

+45 74651454

Fakta

  • Faciliteter

    • Parkeringsplads for busser
    • Medbragt mad tilladt

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.595599
Latitude : 54.926029